Статті

Захист від вологи та пилу: які гаджети вибрати?

Меню

Вологостійкість або водонепроникність - це схожі поняття для електронних пристроїв і аксесуарів. Обидва терміни означають те, що девайси здатні повноцінно працювати в умовах підвищеної вологості, при попаданні вологи на них або при занурюваннях у воду.

Для визначення ступеня вологозахисту пристроїв Міжнародна електротехнічна комісія ухвалила загальні стандарти.

Які існують стандарти вологозахищеності?

Всі електронні гаджети, які сьогодні можна знайти в будь-яких магазинах (онлайн та офлайн), можуть мати різні ступені захисту від потрапляння та проникнення в них води. Смарт годинники, мобільні телефони, різні камери, фітнес трекери, навушники - мають різний ступінь вологозахисту, а також різні маркування за допомогою IP-кодів.

Після позначення IP пристроїв розробники вказують певні цифри для позначення рівня захисту. Перша цифра визначає рівень забезпечення захисту від впливів предметів, а друга - від потрапляння вологи.

Для визначення рівня захисту та присвоєння відповідного коду IP - всі дослідження проводяться в лабораторіях за допомогою пульверизаторів та спеціальних резервуарів із рідиною.

Фахівці встановили 9 рівнів захисту, які відображають найвищий рівень за вищою відміткою. Наприклад, цифра 0 – не має захисту пристрою, 8 – дозволяє занурювати пристрій під воду на глибину до 3 метрів.

Якщо на упаковці вказано рівень захисту IP67, це означає можливість занурення пристрою під воду на глибину - до 1 метра (не більше 30 хвилин).

Виробники вказують ступінь захисту на упаковках, в інструкціях з експлуатації, а також на корпусі девайсу. У розумних наручних годинниках, зазвичай, вологозахист оцінюється допустимим зануренням у воду на глибину або певним значенням атмосфери (1 АТМ дорівнює зануренню до 10 метрів).

Захист від вологи та пилу: які гаджети вибрати?

Співвідношення цифр ступеня захищеності та глибини для занурення у воду:

Захист/АТМ Класифікація захисту Використання
1 АТМ - 10 м Захист від бризків Під час миття рук, на прогулянці під дощем або снігом
3 АТМ - 30 м Мінімальний рівень При опадах, бризках, випадкових зануреннях у воду
5 АТМ - 50 м Звичайний рівень При попаданні струменів води, при плаванні на невеликій глибині
10 АТМ – 100 м Водонепроникність При заняттях плаванням та пірнанням
20 АТМ - 200 м Високий ступінь захисту Під час занять водними видами спорту
Більше 20 АТМ - від 200 м Максимальний рівень При заняттях глибоководним дайвінгом
Примітка. Наведений список рівнів захисту може вводити в оману та заплутувати прихильників екстріму. Тестування розробників проводять у дослідницьких лабораторіях, де фахівці плавно і рівномірно занурюють зразки в очищену рідину. Займаючись активними видами спорту у воді, смарт годинники більш схильні до пошкоджень.

Різкість рухів при дайвінгу створює високий опір та тиск на гаджет. При такому навантаженні можуть пошкоджуватися елементи кріплення, ущільнювачі та заглушки. Крім того, солона вода в морі - агресивніша для електронних пристроїв, ніж вода з річок або басейну.

Різкі температурні перепади також погано впливають на водонепроникні аксесуари. Різкі стрибки в крижаний басейн, відвідування лазні або сауни можуть пошкодити працездатність смарт годинників або мобільного телефону, навіть якщо вони мають високий рівень стійкості.

Також важливо звертати увагу на браслети наручних аксесуарів. Пластик, силікон або нержавіюча сталь - менше схильні до ударів і падінь, а після контакту з водою можуть перестати коректно функціонувати, або зовсім вийти з ладу.

Захист від вологи та пилу: які гаджети вибрати?

Чи варто ризикувати?

Щоб не стикатися з проблемами подібного характеру, слід звертати увагу на гаджети, що добре зарекомендували себе, від надійних виробників. Крім того, уточнити інформацію про захисні ступені та похибки можна перед покупкою у продавця або оператора.

Найкращі смарт годинники з передбаченим захистом від Gelius

На сайті інтернет-магазину Gelius можна знайти безліч цікавих товарів з певним ступенем захисту від вологи та пилу. На всю продукцію з представленого асортименту надається гарантія якості, яка діє на всі категорії товарів – від 6 до 12 місяців.

ТОП найкращих вологостійких моделей

Смарт годинник Neo Star Line

Наручний аксесуар від українського бренду представлений у трьох приємних кольорах (рожевий, синій та чорний), які підійдуть для кожного користувача. Корпус пристрою виконаний з нержавіючої сталі та пластику. Високий рівень водонепроникності дозволяє користуватися девайсом під час дайвінгу у басейні чи річці. Пристрій зможе зафіксувати рухи у воді та під водою.

Рівень захисту від вологи становить IP68, що убезпечить гаджет від попадання води.

Amazwatch GT2 Lite

Смарт годинник відмінно підійде для використання на тренуваннях і при контактах з водою. Заявлений ступінь вологозахисту - IPX67 відмінно захищає аксесуар від потрапляння рідини в нього.

Gelius Pro IHEALTH 2020

Розумний гаджет також має захист від вологи та пилу – IP67. Пристрій стане незамінним помічником на спортивних тренуваннях, для пробіжок на вулиці, навіть під дощем.

Захист від вологи та пилу: які гаджети вибрати?

Примітка. Представлені моделі не допускають попадання на пристрої антисептичних та хімічних засобів, а також кремів.

Де придбати вологостійкі Smart Watches в Україні?

Оформити замовлення на представлені смарт годинники для дітей та дорослих, а також повербанки, рюкзаки, зарядні пристрої та багато іншого можна на сайті офіційного бренду. Для отримання консультації фахівців можна зв'язатися за телефонними номерами, вказаними на сайті.

Відправка посилок діє у всі міста України: Львів, Запоріжжя, Харків, Київ, Дніпро, Одеса та інші. Доставка здійснюється протягом одного-трьох днів на будь-яке відділення Нової пошти.