Статті

7 кроків до вибору ідеальної портативної колонки

Меню

Портативна блютуз колонка – це компактний бездротовий пристрій, призначений для прослуховування аудіофайлів, що транслюються з мобільних пристроїв, ноутбуків, карток пам'яті або флешок. Портативна акустика наділена можливістю збільшення гучності звуку, завдяки інтегрованій системі.

Портативні колонки – це сучасне вирішення проблеми користувачів, які втомилися від зайвих дротів та дистанційної прив'язки. Музичний пристрій може відтворювати улюблені композиції в будь-якому зручному місці (на вулиці, в приміщенні, біля басейну, на природі, вечірках і так далі), завдяки синхронізації девайсу через Bluetooth модуль або WI-FI. Якщо колонка все ж таки розрядилася, для її подальшої роботи можна використовувати кабель зі стандартом 3.5 мм.

Переваги портативних колонок

Основні переваги блютуз колонок:

  • Портативні пристрої здатні чудово посилити акустику мобільного телефону, ноутбука або планшета.
  • Відсутність проводів та невелика вага.
  • Компактність та зручне транспортування – пристрій можна переносити в сумці чи кишені, в руках чи на велосипеді.
  • Відсутність постачання електрики: колонка працює від вбудованого акумулятора, заряду якого буде достатньо на тривалий час прослуховування музики.
  • Якісний звук та просте, швидке підключення.
  • Гарний дизайн та універсальність.

Види портативних колонок та основні характеристики

Переносні колонки бувають декількох видів:

  • Активні та пасивні. У активних девайсів є вбудований ресивер, а пасивні його не мають. Перший варіант збалансований та відтворює якісний звук. До пасивного виду потрібно придбати ресивер та інші додаткові деталі.
  • Ультрапортативні. Такі колонки, як правило, невеликих розмірів, дуже зручні у використанні, але для гучного звучання такого варіанту буде недостатньо.
  • Портативні. У портативній акустиці є два динаміки, а також більше басів. Такий формат у декілька разів більший за ультрапортативний за розмірами.

7 кроків до вибору ідеальної портативної колонки

При виборі блютуз колонки слід звертати увагу на основні характеристики:

  • Потужність вбудованого акумулятора.
    Від цього фактора залежить максимальна гучність портативної блютуз колонки. Потужність приблизно від 1.5V до 5V відмінно підійде для смартфона та ноутбука. Потужніші пристрої мають 16-20V, що є стандартною гучністю для переносних девайсів. Бренд Gelius пропонує новинку – Gelius Pro BoomBox S, яка зможе здивувати своїми басами та рівнем максимальної гучності потужністю 20V.
    50-60 V – ще більш потужніші пристрої, які підійдуть для гучних вечірок або дискотек.
  • Кількість динаміків.
    Один динамік найчастіше оснащується в найпростіших колонках та відповідає за всі частоти. Такий варіант є бюджетним варіантом, що відбивається на якості звучання пристрою. Дорожчі портативні колонки вже мають два динаміки, побудовані за схемою 2.0. Це надає наявність у стерео режимі двох каналів. Найкращим варіантом вважається схема 2.1, в якій вже не тільки два динаміки, а й сабвуфер, що розширює можливості акустичної системи та впливає на високу якість.
  • Діапазон частот.
    Чим ширший частотний діапазон, тим більше звучання може відтворити портативна колонка. Максимальна частота звучання портативної акустичної системи – у діапазоні 10000-55000 Гц.
  • Час роботи.
    Хороша автономність вважається вагомим показником при виборі портативної колонки. Чим вище ємність вбудованої батареї, тим краще працює девайс. Але такий фактор впливає на вагу та габарити блютуз пристрою – вони будуть значно більшими. У гарній портативній колонці акумулятора може вистачати на 8 годин безперервної роботи.
  • Ступінь захисту.
    Деякі портативні переносні колонки мають захист від вологи та пилу. Стандартні показники IPXX визначають рівень захищеності, перша літера означає захист від пилу, друга – пройдений тест у воді.
  • Типи живлення.
    Основні типи живлення портативної колонки: від акумулятора, батарей, а також змішаний тип (від акумулятора та електричної мережі).

7 кроків для вибору бездротової колонки

Перед вибором портативної блютуз колонки варто визначитися з покупкою і зрозуміти, на які фактори слід звернути увагу. Нижче наведено основні критерії для вибору недорогого пристрою, що підходить користувачеві за всіма параметрами.

1. Визначитись із призначенням

Основна функція портативної блютуз колонки – відтворення МР3-файлів через підключення через Bluetooth або дротове з'єднання. Музика програється з мобільних пристроїв, плеєра чи ноутбука у будь-якій зручній місцевості, де б не знаходився користувач.

Колонку можна використовувати:

  • для відтворення музики та переглядів фільмів вдома, а також із підключенням до телевізора;
  • на природі, надворі, на прогулянках, у парках, у туристичних походах;
  • на тренуваннях;
  • на пляжному відпочинку, біля басейну;
  • для проведення вечірок, різноманітних заходів.

2. Визначитись зі ступенем вологозахисту пристрою

Залежно від призначення параметри можуть відрізнятися. Наприклад, для використання портативної колонки вдома - необов'язково шукати пристрій з високим рівнем вологозахищеності, достатньо буде IPX4.

Перелік стандартних рівнів захисту від вологи та пилу:

  • IPX4 - рівень, розрахований на захист від дощових крапель, відмінно підійде для виїзду на природу та роботи в саду.
  • IPX5 та IPX6 – рівні вище, розраховані на захист від попадання води біля басейну.
  • IPX7 - ступінь захисту відмінно підійде для тих, хто приймає душ з музикою, пересувається під зливою або купається в басейні (але не варто цього робити, оскільки вода все одно може проникнути в отвори та порушити механізм роботи пристрою).
  • IPX8 – ступінь захисту, що дозволяє занурювати пристрій у воду на допустиму глибину – 1 метр, не більше 30 хвилин.

7 кроків до вибору ідеальної портативної колонки

3. Визначитися з розмірами та зовнішнім виглядом портативної колонки

Bluetooth колонка - це переносний гаджет невеликих розмірів, який не займає багато місця. Сучасні акустичні системи можуть бути різноманітних кольорів та мати різну конструкцію, яку можна підібрати на будь-який смак.

Вибір за зовнішніми критеріями та розмірами також залежить від призначення. Для стаціонарного підключення в домашніх умовах немає особливих вимог на відміну від портативних блютуз колонок, які будуть використовуватися на вулиці, вечірках або на природі.

При виборі переносної колонки важливо звертати увагу на матеріал виробництва, якість виконання швів, наявність підставки у вигляді опорних ніжок або ручки для перенесення.

4. Визначитися з кількістю роз'ємів та підключень

Чим більше USB портів в портативній блютуз колонці, тим більше вона сумісна з різними гаджетами. USB порт також дозволить зарядити від колонки інші девайси, якщо сама колонка має потужний вбудований акумулятор, розрахований на використання її у якості повербанка.

Роз'єми, які можна зустріти в сучасних колонках: Micro-USB, AUX 3,5, роз'єм для карти пам'яті.

Види підключення портативної акустики:

  • Дротове (зі стандартним роз'ємом міні джек 3,5 мм).
  • Підключення через Bluetooth та Wi-Fi.
  • NFC.
  • Портативні колонки можна підключати до будь-яких пристроїв, які мають функцію Bluetooth від версії 4.0.

Це можуть бути:

  • телевізор;
  • ПК, ноутбук;
  • планшет, смартфон;
  • інші портативні колонки, які можна синхронізувати між собою.

5. Визначитись із набором функцій

Вартість портативної блютуз колонки залежить від технічних параметрів, а також додаткових функцій. Визначивши мету та призначення колонки, якість звуку, типи підключення та живлення гаджета, можна приступати до вибору. Немає необхідності переплачувати за функціонал та можливості, які не будуть використовуватися часто чи взагалі.

Колонка найчастіше може використовуватись виключно для прослуховування музики або перегляду відео, фільмів. Для розмови по телефону краще розглянути у якості покупки TWS навушники.

Також портативна акустика дозволяє слухати аудіокниги зі смартфона, надаючи хороший якісний звук.

7 кроків до вибору ідеальної портативної колонки

6. Ємність акумулятора

Автономність переносного пристрою безпосередньо залежить від ємності батареї. Джерело живлення все-таки знадобиться для заряджання пристрою. Деякі портативні колонки також мають роль портативного зарядного пристрою.

Бренд Gelius пропонує девайс із можливістю підзарядити розряджений телефон від колонки. Якщо гаджет буде використовуватися частіше на природі або на вулиці, краще звертати увагу на варіанти з більшою ємністю вбудованого акумулятора. Для використання колонки вдома, де можна швидко зарядити пристрій і в будь-який момент, можна розглядати портативну акустику з меншою ємністю батареї.

7. Потужність

Якщо розглядати портативний пристрій потужніше, варто звертати увагу на наявність більше одного динаміка в колонці. Сучасні портативні гаджети різноманітні у цьому питанні, адже кількість динаміків та басів впливає на якість звучання пристрою. Якщо прослуховування музики або перегляд фільму на телевізорі потребує гарної гучності, то краще вибирати колонки з двома динаміками і більше.

Підсумок

При виборі портативної блютуз колонки дуже важливо розглядати всі перелічені параметри, а також дивитися на простоту управління і фінансовий бюджет. Ціни на бездротову техніку для музики можна обрати на будь-який бюджет. Вибір колонки - нескладне рішення, головне визначитися з покупкою і набором функціоналу пристрою.

Український бренд Gelius за роки продажу портативних Bluetooth колонок вивчав та вносив побажання користувачів, тому асортимент цієї категорії наповнений якісними пропозиціями з гарним звуком за доступними цінами.