Статті

Як створювати ефект Боке на смартфоні

Незалежно від техніки для створення фотографій, смартфон це або фотоапарат, багато шанувальників фото люблять створювати на знімках присутність красивих ефектів. Це стосується і добре відомого ефекту Боке, який дозволяє наголошувати на предметах або силуетах, створюючи привабливо красивий, розмитий фон.

На сьогоднішній день сучасні мобільні телефони можуть робити чудові фото високої якості. Тому зараз можна зустріти багато різних пристроїв, що відрізняються своїми параметрами. Для роботи з фотографією можна звернутися до ручних налаштувань, які є універсальним варіантом для повної функціональності.

Що таке ефект Боке?

Саме слово "Боке" з японської мови означає - "нечіткість", "розмитість". Це говорить про те, що сам ефект залежить від рівня різкості та її глибини, що відображається на навколишньому просторі. Чим менший рівень різкості, тим більше виражений ефект Боке.

Як створювати ефект Боке на смартфоні

Що впливає на ефект Боке?

За останні роки камери, вбудовані у смартфони, досягли найвищих масштабів якості. Дивно припустити, що це межа лише на певний проміжок часу. Ці розширені можливості дозволяють кожному створювати знімки з ефектом Боке без допомоги мобільних додатків. Стандарти сучасних телефонів розраховані на кілька камер, які мають основний світлосильний модуль. Ця конструкція дозволяє отримувати технічним шляхом бажані результати фото.

Смартфони, що добре зарекомендували себе (iPhone, Huawei, Samsung, OnePlus, Xiaomi) мають більше трьох камер, розташованих на задній частині корпусу. Спеціальний датчик вимірює глибину різкості зображень, що відокремлює об'єкти від фону на знімках.

Як створювати ефект Боке на смартфоні

Як отримати ефект Боке без сторонніх програм?

Боке можна отримати простим способом без участі програм та програми Adobe Photoshop.

Для цього необхідно:

  • Робити фото крупним планом об'єкта.
  • Фокусування камери має бути зосереджено на потрібному об'єкті (ручний фокус або автоматичний).
  • Хороше освітлення на потрібному об'єкті. Для кращого результату можна розподілити джерело світла за предметом або об'єктом. Відмінною локацією будуть: дерева, лампочки, вуличні ліхтарі, трава і так далі.
  • Найкраща зйомка – у сонячну погоду, враховуючи режимний час. У разі темряви необхідно яскраве освітлення позаду об'єкта.

Дотримуючись цих простих кроків, можна з легкістю отримати потрібний ефект Боке на знімках зі смартфона. Фото будуть з добре розмитим заднім фоном та можливими нерізкими дисками.

Диски з'являються, якщо об'єкт на фокусі не сфокусований. Такий варіант виглядає природним, хоч і здається складним.

Як створювати ефект Боке на смартфоні

Переваги методу:

  • Для розмиття зображення не потрібне встановлення мобільних додатків.
  • Зображення має натуральний вигляд без скривлень.
  • Підкреслення головного об'єкта чи предмета у кадрі.
  • Техніка зручна для крупного плану.

Одним єдиним недоліком ефекту вважається тільки те, що він може бути помітний на знімку за умови зйомки об'єктів в повний зріст або портрета. Це пов'язано з широким кутом огляду в камері мобільного телефону. Тільки в такому випадку не вдасться отримати потрібний ефект розмиття в кадрі (при розташуванні предмета в 1 метрі і більше від знімаючої камери).

Як створювати ефект Боке на смартфоні

Що може стати в нагоді для фотозйомки?

Для якісних знімків потрібна правильна техніка – фотоапарати з об'єктивами необхідних розширень. Також для фото підійдуть сучасні смартфони. Для максимальної зручності створення фотографій корисними атрибутами стануть - моноподи, селфіпалки, спеціальні штативи будь-яких розмірів та продумане освітлення. На сайті українського бренду Gelius можна знайти безліч корисних девайсів, які покращать роботу з фото.

Одні з найбільш підходящих варіантів: Gelius Pro Selfie Monopod Tripod - штатив для максимальної зручності користувача, Gelius Blogger Set Life Hack Improved - блогер сет, в якому продумані всі потрібні деталі для комфортного використання та менших витрат часу, Трипод Gelius Pro Selfie Monopod - дозволить робити фото та відео в русі або розташувавшись на потрібній поверхні.