Статті

Як дізнатися, наскільки зношена батарея на Android?

Меню

Використання смартфона призводить до поступового зношування акумуляторної батареї. Незалежно від дбайливого ставлення до мобільного телефону, батарея піддається зношуванню, втрачаючи свою ємність і розряджається з кожним використанням швидше.

Користувачі смартфонів на базі Android часто запитують, коли потрібно замінити акумулятор.

Візуальна перевірка АКБ

Кожен користувач може легко дізнатися про стан акумуляторної батареї в будь-який час і виявити основні проблеми несправності. Спочатку необхідно зрозуміти, чи можна вручну зняти задню панель мобільного телефону.

За умови, що батарея є знімною, можна спробувати зробити наступне:

  • Перевірити контакти.
    Для цього потрібно вимкнути пристрій, зняти кришку та перевірити металеві елементи живлення на корозію. Якщо виявлені білі чи зелені плями, це свідчить про знос АКБ.
  • Здуття.
    Якщо сам корпус смартфона виглядає надутим, подальша експлуатація батареї заборонена. Така деформація несе загрозу безпеці користувача, що може призвести до загоряння та вивільнення небезпечних речовин. Здуті батареї потрібно здавати на утилізацію.
  • Допомога мультиметра.
    Цей пристрій здатний розпізнавати рівень напруги акумулятора. Але його допомога не завжди потрібна. Мультиметр заміряє на контактах силу напруги повністю зарядженого АКБ.

При незнімних акумуляторах:

Якщо конструкція смартфона не розбирається, що характерно для дорогих і сучасних моделей, не слід намагатися це зробити.

У разі виявлення деформацій на задній кришці мобільного телефону необхідно також утилізувати батарею. Якщо смартфон помітно нагрівається під час завантаження різних програм, це також пов'язано з роботою акумулятора. Девайс може бути зовсім не навантажений і залишатися гарячим.

Важливо! Виявивши корозію на контактах, здуття задньої панелі корпусу та сильні перегріви – слід утилізувати застарілий АКБ із наступною заміною.

Як дізнатися, наскільки зношена батарея на Android?

Зниження ємності акумулятора: як перевірити?

Літієвий тип батарей має властивість приходити до зношування при кожному циклі розрядки, що є природним процесом старіння. Також існують інші нюанси, які можуть посилити процес зношування.

Якщо залишати телефон під сонячним промінням або використовувати його при сильних мінусових температурах - це основні фактори, що сприяють ймовірності передчасного здуття АКБ.

З якою інтенсивністю зменшується заряд батареї?

Найпростіший спосіб дізнатися про втрату або зниження ємності АКБ – уважно простежити, наскільки швидко він розряджається. Якщо смартфон не навантажений роботою програм та додатків, а батарея сідає за пару годин до 10-0% – це явна ознака зношування.

Примітка. Справні пристрої не повинні розряджатися протягом години в режимі очікування більше 2%. Цілком нормально, якщо телефон може розрядитися за всю ніч до 6%.

Як з високою точністю перевірити акумулятор смартфона?

Google створили на своїй платформі спеціальну програму, яка стежить за рівнем заряду та станом АКБ смартфона.

Деякі мобільні телефони можуть показувати цілу статистику за параметрами зносу та температури. Це можливо через спеціалізоване сервісне меню вбудованої утиліти. Також інформацію про стан батареї можуть показати мобільні програми, які можна встановити з Play Market.

Чи потрібно створювати суперкористувацький обліковий запис Root?

Мобільні програми можуть запросити Root-права, які допоможуть увійти в систему програми і отримати велику статистику батареї, що тестується. Встановлювати Root - необов'язково, оскільки використання у звичайному режимі може вказати рівень зносу АКБ.

Висновок

В основному, як правило, на швидку втрату заряду смартфона впливають різні встановлені програми, які можуть бути активними у фоні. Також на це впливають помилки та неправильно налаштовані параметри.

Певні програми дозволять зрозуміти з чим пов'язана проблема та побачити стан батареї в Андроід. Важливо розуміти, що лише візуальна перевірка та тестування визначають точні показники зношування акумулятора.