Статті

Що таке портативна електростанція?

Меню

Портативна зарядна станція - це мобільний пристрій, здатний заряджати різноманітні смарт гаджети та електронну техніку. Електростанції є зручною альтернативою електриці та підходять для використання в будь-яких умовах: для будинку, квартири, гаража, на природі, для далеких подорожей та експедицій. За своїм зовнішнім виглядом такі станції нагадують валізи з інструментами.

Зарядна електростанція нагадує принцип роботи повербанків (портативних зарядних пристроїв). ПЗП, як і зарядні станції, є зовнішніми джерелами живлення. Простіше кажучи, такі переносні зарядні пристрої можна порівнювати з універсальними акумуляторами: заряджаючи їх ми передаємо отриману енергію іншим гаджетам.

Електростанція відрізняється від Power Bank своєю потужністю та розмірами. Зовнішні акумулятори зручні для легкого транспортування, мають невеликі розміри і найчастіше використовуються для підзарядки Bluetooth колонки, смартфона, навушників, наручних годинників та інших невеликих пристроїв. Зарядні електростанції мають різні розміри, які значно перевищують параметри ПЗУ.

Певні моделі електричних станцій можуть допускати підключення відразу кількох девайсів, включаючи передачу живлення для ноутбука, комп'ютера та світла у приміщенні. Більш потужні зарядні пристрої розраховані на живлення габаритнішої техніки: телевізор, холодильник, бойлер, кондиціонер або пральна машина.

Такі можливості роблять електростанції не просто чудовими пристроями, а й корисними помічниками у польових, похідних умовах або в домашніх, коли відсутня електрика.

Різновиди портативних електростанцій

Всі сучасні електростанції за зовнішнім виглядом виглядають як компактний ящик бокс. Закругленість країв та кутів, наявність однієї-двох ручок спрощують перенесення та транспортування зарядних станцій. Доступні панелі розміщують виходи для зарядки гаджетів на 12В, 24В та 220В. Розробники продумали спеціальні кришки від попадання бруду чи вологи у роз'єми.

Основний параметр, за яким можна розділяти електростанції на види, полягає в ємності пристрою та потужності, яка видається. Це впливає на працездатність техніки і тривалість роботи за кількістю за кількістю заряджуваних пристроїв.

У середньому можна розділити електростанції на групи за потужністю:

  • Перша група відносить станції потужністю 200-900 В.
  • Друга група включає більш продуктивні пристрої потужністю 1000-1600 В.
  • До третьої групи належать високопотужні електростанції у 2000-3600 В.

Що таке портативна електростанція

Як працює зарядна електростанція: основні принципи

Портативні станції – це безпечні, екологічні генератори, які працюють на акумуляторних батареях. Основний принцип роботи полягає в тому, що електроенергія пристрою накопичується через вхідний порт постійного струму, після чого електрика перетворюється через розетку змінного струму.

Простіше кажучи, пристрій перетворює постійний струм на змінний, збільшуючи напругу постійного струму і перетворюючи назад на змінний перед подачею заряду для лептопа або телевізора. Вхідний порт збирає та накопичує електричну енергію (енергію від мережі або від сонячних панелей) та виводить її через вбудовані USB роз'єми.

Умови експлуатації станції дуже прості та зручні: для її живлення можна користуватися мережевою електрикою від простої або автомобільної розетки, деякі моделі здатні заряджатися від енергії сонячних панелей.

Портативна зарядна станція має відносно невеликі розміри і підходить для використання в будинку, у горах, на пікніках або у поїздках. Деякі моделі електростанцій заряджаються від автомобільного прикурювача за допомогою спеціального адаптера (передбачається виробником у комплектації). Такий аксесуар потребує лише своєчасного живлення батареї через підключення до розетки 220 V.

Певні моделі електростанцій можуть мати різний час заряджання акумулятора. У середньому для підзарядки станції від мережі може бути достатньо від 1,5 години, а від автомобіля - до 6 годин (від роз'єму 12В).

Типи акумуляторних батарей зарядних станцій

Встановлені АКБ безпосередньо впливають на деякі технічні параметри та термін служби переносних електростанцій.

Різновиди акумуляторів портативних електричних станцій:

  1. Li-ion / літій-кобальтово-фосфатні - використовуються найчастіше, надають 800 повних циклів зарядок і розрядок.
  2. NMC / літій-нікелеві - резерв таких АКБ розрахований на ті самі 800 циклів зарядок і розрядок.
  3. LiFePO4 / літій-залізо-фосфатні - мають великий ресурс на відміну від інших батарей, розраховані на кількість від 2500 до 3500 циклів (термін експлуатації електростанції з такою батареєю становить від 10 до 15 років).

Li-ion типи батарей перевірені на практиці і найчастіше використовуються для портативних зарядних станцій.

Що таке портативна електростанція

Потужність зарядних електростанцій: яка буває?

Кожен гаджет має різну ємність акумуляторних батарей, яка визначає грошову вартість та вагу станції. Як було сказано вище, пристроям невеликих розмірів (смартфони, ноутбуки, планшети) не вимагається тієї потужності, яка потрібна більшій техніці. Портативна електростанція з невеликою ємністю задовольнить мінімальні потреби в електриці, що надасть значно більше зарядок, на відміну від Power Banks.

Вища вихідна потужність станцій буде кращою для надзвичайних ситуацій та автономності.

Всі джерела живлення за потужністю, яка видається, можна кваліфікувати певними значеннями:

  • Безперервна потужність (оптимальна) – видається пристроєм для повного використання всієї ємності батареї.
  • Номінальна потужність (безперервна) – найвище значення, яке дозволяє використовувати ємність приблизно 75-80% до повного відключення.
  • Максимальна потужність (пікова) – допустимий рівень невеликої потужності, яку видає електростанція за короткий період часу з метою підтримки запуску.
  • Пікова потужність - резерв максимального рівня потужності, який розрахований на витримку станції до відключення протягом декількох секунд.

Показники максимальної та безперервної потужності – це дуже важливі характеристики портативних електростанцій, які потребують обов'язкового ознайомлення перед покупкою приладу. У більшості випадків Power Station використовується для заряджання ПК, телевізора, холодильника, електроінструментів, кухонних приладів (блендерів, комбайнів) і так далі. Перелічені пристрої здатні отримувати енергію від електростанції тоді, коли вона має пікову та безперервну потужність.

Номінальна потужність електростанції визначається показником ємності. Приклад: ємність девайсу становить - 800 В, потужність, що видається - 1000-1200 В. Ємність в 2000 В = потужність 2400 В.

Ємність Power Stations

Рівень потужності портативної зарядної станції вказує на кількість заряду, що накопичується в АКБ та вимірюється у Вват-годинах. Висока ємність найбільше підходить для роботи великої техніки, а менший рівень ємності - для менш витратних потреб живлення.

Значення потужності та ємності батареї впливають безпосередньо на кількість підключених гаджетів для одночасної зарядки та на кількість вичерпної енергії. Для живлення великої кількості пристроїв від електростанції має бути висока потужність.

Що таке портативна електростанція

Розміри, параметри та габарити зарядних станцій

Великі приватні будинки можуть забезпечуватися енергією від генераторів на бензині, при цьому не кожному користувачеві зручно зберігати громіздкі генератори і не кожен готовий вести витрати на паливо. Такий варіант може підійти для дачі чи приватного будинку, але не квартири.

Портативна електростанція є екологічним пристроєм. Перед його покупкою слід звертати особливу увагу на габаритність, зовнішні параметри, розміри, матеріали виготовлення та наявність спеціальної ручки для зручного транспортування.

За умови мінімальних потреб для заряду невеликих пристроїв можна вибрати невелику та практичну електростанцію від бренду Gelius із досить високою потужністю. Параметри моделі становлять 17.8*16.1*24.1 см.

Матеріали виготовлення портативних електростанцій

Для виготовлення якісних портативних пристроїв виробники використовують ударостійкий пластик чи залізо. Пластик чудово підходить для зарядних станцій, не обтяжує пристрої, має високий захист від перегрівання та зручну ручку.

Залізо, у свою чергу, швидко нагрівається і створює незручності під час експлуатації.

Навіщо потрібна зарядна портативна станція та де використовується?

Мобільна електростанція є пристроєм, який може використовуватися абсолютно в будь-яких умовах. Необхідність у такому зарядному девайсі може виникати у різних умовах та для різних цілей. Враховуючи компактність та невелику вагу, зарядна станція легко транспортується.

Максимальна практичність портативних електростанцій дозволяє брати їх будь-куди: у різноманітні поїздки, на рибалку, для кемпінгів тощо. Використання таких девайсів не втрачає своєї актуальності по всьому світу та має широкий попит серед сучасних користувачів.

Заряджений акумулятор потужної електростанції служитиме користувачеві декілька днів. Пристрій відмінно зарекомендував себе в умовах, коли повністю відсутня електрика у квартирі / будинку.

Що може заряджати портативна зарядна станція:

  • Смарт гаджети: повербанки, смартфони, телевізори, роутери та інші пристрої.
  • Запуск та підтримка роботи побутової техніки.

Що таке портативна електростанція

3 важливі можливості портативної електростанції

Power Stations мають серйозні відмінності у своїй грошовій вартості. Дорогі моделі мають більший функціонал і розширені можливості. Але для будь-якої моделі електростанції є загальні параметри, які є вкрай важливими.

Наявність кількох портів, USB роз'ємів та виходів

USB-C – це технічний стандарт, який є найбільш швидкісним на відміну від класичних портів. Будь-яка зарядна станція повинна мати такі USB порти, враховуючи їх поширеність.

У сучасних електростанціях повинен бути хоча б один надшвидкісний порт для запуску та заряджання потужних пристроїв. Більшість роз'ємів і портів повинні бути продумані обов'язково, тому що USB-C і USB просто необхідні з практичної точки зору.

Доступність Smart Current / Sine-Wave

Такі технології є важливими та корисними для дорогої електронної техніки, оскільки Sine-Wave (синусоїдальна технологія) здатна перетворити потужність постійного струму продуктивніше. Багаторівневий ступінь захисту від перегрівів / перезарядок / коротких замикань вкрай важливий і має бути передбачений розробниками для гаджетів та електроніки. Це впливає на збереження АКБ як електростанції, так і смарт гаджетів.

Декілька передбачених способів зарядки

Електростанції повинні представляти спосіб живлення від 220 V. Як правило, пристрої мають певні обмеження. Методи заряджання портативних електростанцій повинні враховувати живлення від автомобільного прикурювача або сонячної панелі. Дані можливості дуже корисні та необхідні будь-якому користувачеві.

Що таке портативна електростанція

Переваги портативної зарядної станції

Power Stations – це свого роду великий акумулятор, який накопичує мережну енергію. Власникам електростанцій добре знайомі їхні ключові переваги:

1. Компактність та зручність

Зарядні портативні електростанції мають легку вагу та невеликі розміри. Більшість пристроїв оснащуються спеціальними ручками, деякі навіть із колесами. Такі аксесуари чудово підходять для автономності життя, подорожей, поїздок, для резервного живлення квартир, приватних будинків (у разі відсутності електроенергії).

2. Здатність перезаряджання

Заряджання АКБ портативних електростанцій може здійснюватися за допомогою:

  • Енергії сонячних панелей.
  • Мережевих розеток.
  • Автомобільних зарядних адаптерів.

3. Безшумність

Однією з приємних властивостей зарядних переносних станцій є їхня тиха робота. На відміну від гучних бензинових генераторів станції, не видають гучний шум навколо.

4. Безпека

Найважливішим плюсом сучасної Power Station є безпека використання в приміщеннях або на вулиці. Пристрої не виробляють чадний газ або шкідливі викиди у навколишнє середовище. Саме тому зарядні електростанції будуть зручними для використання у будинку, де є маленькі діти.

Що таке портативна електростанція

Як вибрати електростанцію?

На сьогоднішній день можна знайти безліч переносних електростанцій від різних виробників. Знайти та купити якісну електростанцію в Україні зовсім не складно, якщо покладатися на певні рекомендації.

Рекомендація №1

Перед покупкою портативного пристрою необхідно визначити ключові цілі використання, а також для яких гаджетів чи побутової техніки електростанція купується.

Рекомендація №2

Важливо враховувати потужність портативної зарядної станції, яку вона має видавати. Щоб розібратися в цьому, потрібно вирахувати потужність всіх девайсів, які підключатимуться до електростанції. Також важливо розуміти скільки часу йтиме на зарядку кожного пристрою.

Рекомендація №3

Пристрої слід купувати з гарантією якості від перевіреного продавця та виробника. Український бренд Gelius надає сертифіковану продукцію із гарантією надійної якості.

Рекомендація №4

Також вибираючи електростанції важливо звертати увагу на наявність перехідників, адаптерів та інструкції з експлуатації в комплекті до пристрою.

Рекомендація №5

Перед покупкою портативної зарядної станції слід розібратися з тим, яких розмірів має бути пристрій, з якою вагою та габаритами. Для перенесення та транспортування девайса має бути продумана ергономічна ручка. Важливо пам'ятати, що потужні електростанції мають більш важчу АКБ.

Що таке портативна електростанція

Портативна зарядна станція від бренду Gelius

Український бренд смарт гаджетів та мобільних аксесуарів Gelius представляє широкий асортимент корисних пристроїв для сучасних користувачів. В офіційному інтернет-магазині бренду можна купити потужну портативну електростанцію Gelius Prometheus X1 (500 Вт) із гарантією якості.

Пристрій є компактним і легким, має літієвий АКБ на 500 В. Нова система швидкої зарядки дозволить підзарядити всі необхідні електронні пристрої, включаючи ноутбук, смартфон або планшет. Крім того, Gelius Prometheus X1 має технологію бездротової зарядки. Такий гаджет чудово підходить для подорожей, для використання у домашніх чи польових умовах.

Передбачений ліхтарик на зарядній станції надасть додаткове джерело освітлення.

Зарядна станція від Gelius має необхідний багаторівневий захист (від навантаження, перенапруг, перегріву, короткого замикання). На гаджеті розташований LED екран, що відображає рівень заряду АКБ та її робочий стан.

Що таке портативна електростанція

Висновок

Електричні портативні станції - це досить потужні джерела електроенергії, які стануть у нагоді в будь-яких умовах. Електростанція стане надійним помічником у відпустці, в будинку чи на дачі, якщо електрика стала недоступною.

Такі сучасні пристрої є безпечними для життя людей і природи, вони є максимально практичними у використанні. Будь-які зарядні портативні станції вже давно стали відмінним рішенням для польових умов, коли електроенергія вкрай необхідна, а також електростанції стануть у пригоді для екстрених ситуацій.