Статті

Що таке SMART TV Приставка та як вона працює?

Меню

Сучасні інноваційні технології приносять багато користі для людей. Вони здатні покращити якість життя, а також зробити повсякденність комфортнішою. Завдяки сучасним технологіям ми можемо швидко та легко отримувати інформацію, спілкуватися з людьми з будь-якої точки світу, робити покупки онлайн, оплачувати послуги, працювати віддалено та багато іншого. Технології також допомагають у медицині, науці, кіно та інших сферах, прискорюючи різні процеси.

Сучасні інновації змогли також розширити і телевізійні медіаможливості для розваг та відпочинку. На сьогоднішній день немає необхідності купувати дорогий SMART TV, тому що для перегляду улюблених фільмів та передач достатньо лише одного пристрою – розумної смарт ТВ приставки.

Такий медіаплеєр вміщує розширення функціоналу телевізора до мультимедійного центру. Крім того, сучасні ТВ приставки дозволяють дивитися не тільки кіно, серіали та улюблені телешоу, але й встановлювати різні ігри та програми прямо на телевізорі.

Розумні ТВ приставки є інноваційними пристроями для доступу до Інтернету, онлайн медіасервісів, соціальних мереж та інших майданчиків.

Технологічність смарт ТВ приставок проявляється у можливості використання голосових чи жестових команд для керування телевізором, підтримці високоякісного відео та звуку, а також у наявності функцій, які раніше були доступні лише на комп'ютерах та смартфонах. Завдяки цим функціям, ТВ стіки являють собою зручний та багатофункціональний інструмент для розваг та роботи.

Що таке SMART TV Приставка та як вона працює

Що таке SMART TV приставка?

Розумний TV бокс - компактний девайс для прямого підключення до телевізора, який робить з нього SMART TV. Приставки дозволяють користувачам дивитися на великому екрані потокові відео, проходити улюблені ігри, використовувати корисні мобільні програми (соціальні мережі, месенджери, браузери).

Телевізійні смарт приставки розраховані працювати з різними операційними системами (Apple TV, Android TV тощо.). Для підключення приставки потрібен лише кабель HDMI або AV. Параметри та характеристики телевізора у роботі з приставкою не мають значення – телевізор фактично відіграє роль монітора.

Вся функціональність закладена в компактному боксі, який передбачає підключення та налаштування через інтернет, виходи USB, Wi-Fi. Крім того, девайс оснащений оперативною та вбудованою пам'яттю, а також повноцінним процесором.

Важливим параметром телевізора, в даному випадку, є лише роздільна здатність екрана: чим вище роздільна здатність, тим якісніше зображення. Висока швидкість інтернету дозволяє користувачеві отримувати якісніший медіаконтент.

Навіщо потрібна ТВ приставка?

Розумна приставка буде корисним пристроєм для тих, хто бажає отримати якісний контент у великому обсязі на своєму телевізорі. Основною перевагою смарт ТВ приставок є їхня доступність (без необхідності великих витрат на дорогий телевізор).

Планомірний перехід телевізійних каналів на цифровий формат призвів до того, що попередні телевізори (без Т2 тюнерів) не здатні самостійно зловити сигнал. ТВ стік потрібен для передачі цифрового сигналу до телевізора. Необхідність покупки ТВ приставки також аргументується її набором функцій, мобільністю та зручністю.

Що таке SMART TV Приставка та як вона працює

Смарт TV стІк дозволяє:

  • Отримувати цифровий формат ефірного телебачення – DVB-T2.
  • Підключати супутникові та кабельні трансляції.
  • Програвати медіаконтент із флешок та інших накопичувачів.
  • Насолоджуватися новинками кіно (із зовнішнього диска, флешки).
  • Дивитися відеоконтент на YouTube, Megogo і т.д.
  • Користуватись Інтернетом, голосовим управлінням.
  • Грати в відеоігри.
  • Працювати та спілкуватися на великому екрані ТВ.

Види розумних приставок ТВ

Сучасні медіаплеєри за своєю конструкцією бувають двох різновидів:

  1. ТВ коробка / бокс.
  2. Стік у вигляді флешки.

Приставка-бокс є своєрідним незалежним перехідником і може зробити телевізор справжнім кінотеатром. Стаціонарні приставки можуть розташовуватися на столі, тумбі або стіні.

ТВ стіки мають більш компактні розміри, що дозволяє їх з легкістю переносити в кишені. Для них застосовується порівняно об'ємний пульт для дистанційного керування (порівнюючи з габаритами самого ТВ стіку). Живляться пристрої від телевізора через порт USB.

Що таке SMART TV Приставка та як вона працює

Чи варто купувати розумну телевізійну приставку для сучасного телевізора?

Найчастіше, купуючи телевізор, користувач хоче отримати якісне зображення на екрані та набір цікавих функцій: 3D, SMART TV тощо. Перші розумні телевізори мали мінімальну ви, що позначалося на зависаннях при завантаженні браузерів і переглядах фільмів.

Необхідність приставки для телевізора можна визначити за допомогою її порівняння із системою SMART TV:

Вид системи Переваги Недоліки
Смарт ТВ
  1. Інтуїтивно зрозумілий та зручний інтерфейс.
  2. Сучасні екрани.
  3. Підтримка основних функцій.
  4. Відсутність зайвих дротів.
  1. Мінімальна підтримка аудіо та відео форматів.
  2. Обмежений магазин додатків.
  3. Обмежені оновлення системи, що згодом впливає на обмеження роботи сервісів.
  4. Більш слабкі параметри заліза.
Смарт ТВ стік
  1. Хороша продуктивність для переглядів кіно, серіалів, ігор та програм.
  2. Інтеграція мережі навіть для найстаріших моделей телевізорів.
  3. Широкий функціонал, можливість розширеного вибору програм для встановлення.
  4. Доступна ціна, на відміну від нового телевізора.
  5. Компактні розміри.
  6. Підходить для більшості розумних телевізорів (від 2017 року випуску).
  1. Займає додаткове місце біля телевізора.
  2. Не кожна модель ТВ стіку розрахована на підключення геймпадів для ігор.

Як ми бачимо, наявність розумної приставки для телевізора лише розширює його функціонал, оскільки має більше явних плюсів і менше недоліків, ніж система смарт ТВ.

Що потрібно для повноцінної роботи Smart TV приставки?

Для повноцінної та продуктивної роботи ТВ медіаплеєра потрібні лише:

  • Монітор для ПК або телевізор із входом HDMI / AV.
  • Стабільний інтернет зі швидкістю від 3 МБ / сек.
  • Для максимальної зручності – бездротова клавіатура або миша.
  • Розетка.

Як працює Smart TV Stik?

Коробка ТВ приставки передбачає вбудований процесор, материнську плату, відеоадаптер, Wi-Fi модуль, а також оперативну та вбудовану пам'ять. Деякі моделі медіаплеєрів можуть мати блютуз модуль та інше обладнання.

Ці важливі деталі впливають на продуктивність пристрою, роботу інтерфейсу, а також швидкість запуску програм і додатків. Якісна приставка повинна мати прошиту операційну систему для коректної роботи з медіасервісами. Операційні системи для приставок: Android, Apple, Linux чи Windows. Функціональність ТВ приставок на Android вважається однією з найкращих, включаючи доступну грошову вартість на них.

Смарт ТВ стік - невеликий пристрій для телевізора з доступом до інтернету та різних програм. Основний принцип роботи девайсу полягає у підключенні до інтернету через Wi-Fi або Ethernet.

Після підключення до телевізора та інтернету користувач може керувати приставкою за допомогою пульта дистанційного керування або смартфона.

Що таке SMART TV Приставка та як вона працює

Перелік основних функцій розумної приставки для ТВ

До корисних можливостей смарт медіаплеєра на андроїді відносяться:

  • Вихід в інтернет (Wi-Fi / провідна мережа).
  • Перегляд серіалів, фільмів, токшоу онлайн у роздільній здатності 4К (без попереднього збереження файлів на флешці).
  • Перегляд відеоконтенту на YouTube, Megogo, Netflix тощо.
  • Перегляд 1000+ телеканалів онлайн через Інтернет.
  • Використання соціальних мереж та чатів для спілкування, відеоплеєрів, караоке, відстеження погоди.
  • Робота з офісними програмами / документами / таблицями / презентаціями.
  • Сучасні ігри на великий діагоналі телевізора.
  • Бездротове керування телевізором за допомогою миші або клавіатури.
  • Веб-камера може підключатися до телевізора для спілкування в месенджерах, Zoom або Skype.
  • Google Play Market.

Додаткові функції медіаплеєра

Крім основних функцій та можливостей, смарт ТВ приставки можуть надавати додатковий набір корисних опцій:

  • Smart TV Box може використовуватися для прослуховування музики, переглядів відео та фотографій з USB накопичувачів. Для такої мети приставка повинна мати відповідний USB порт.
  • Відтворення різних медіафайлів може виводитись через локальну мережу завдяки технології - DLNA.
  • Трансляція контенту прямо зі смартфона, ПК, ноутбука або планшета за допомогою мережного медіаплеєра – Chromecast. Наприклад, система Android TV має офіційну підтримку цього медіаплеєра.
  • Прослуховування музики та радіостанцій онлайн (Deezer, Spotify, YouTube Music).
  • Смарт ТВ стІк також розрахований на підключення до бездротових навушників або портативної колонки через Bluetooth (за умови підтримки цієї функції).
  • Деякі моделі розраховані на підключення геймпадів, джойстиків, клавіатури та мишки (дротовим та бездротовим способом).
  • Смарт Android TV приставки можуть мати голосове керування.
  • Встановлення додаткових програм та додатків дозволяє розширювати функціональність ТВ стіка.

Що можна дивитися на приставці SMART TV?

Телевізійні приставки мають низку корисних можливостей, які дозволяють користувачам дивитися різноманітний контент на різних майданчиках. Як було перераховано вище, смарт ТВ стіки розкривають широкі можливості перегляду різних ТВ каналів, новинок кінофільмів та серіалів, мультфільмів, відеороликів на YouTube та багато іншого.

Що таке SMART TV Приставка та як вона працює

Навіщо потрібна Смарт ТВ Приставка: 5 причин для покупки

Причина №1. Вигідна ціна

Розумний медіаплеєр здатний підключити телевізор до Інтернету, перевтілюючи його в розважальний медіацентр. Вартість хороших телевізорів з великою діагоналлю може серйозно зашкалювати, на відміну від смарт ТВ приставок, адже їх ціна значно нижча.

Якщо телевізор старого зразка і без доступу до інтернету, не варто поспішати набувати нової моделі. Достатньо придивитися якісний медіаплеєр за дуже вигідною ціною.

Причина №2. Свобода широких можливостей

Приставки для телевізора надають грандіозний спектр різноманітного контенту для відпочинку та розваг. Пристрій дозволяє грати у відеоігри на екрані з широкою діагоналлю, дивитися свіжі серії улюблених серіалів та новинок кіно у високій якості – 4К.

Свобода вибору розкривається також у можливості встановлення розважальних програм та додатків. З таким пристроєм вирішує лише сам користувач, коли і що йому дивитися. Трансляції каналів за допомогою приставки можна також відмотувати, якщо був пропущений випуск минулого тижня.

Причина №3. Актуальність технології через час

Однією з ключових переваг смарт ТВ приставок є їх регулярне оновлення, включаючи нові покращення та функціонал. Smart TV не має частих оновлень і усунення помилок, що призводить до зависань телевізора.

Причина №4. Сумісність із будь-якими телевізорами

З урахуванням того, що смарт ТВ бокси перетворюють прості телевізори на SMART, їх можна підключати за допомогою доступного кабелю формату HDMI або AV (тюльпани). Смарт ТВ приставка або бокс відмінно доповнять та розширять функціонал телевізора.

Причина №5. Відсутність абонплати

Медіаплеєри є універсальними та працюють через інтернет від зручних провайдерів. Мобільного інтернету, у разі потреби, також може вистачати. Для перегляду фільмів та телепрограм достатньо оформити щомісячну передплату на вибраному медіасервісі та насолоджуватися високоякісним контентом.

6 порад щодо вибору Smart TV приставки / стіка

При покупці розумної телевізійної приставки слід враховувати спосіб підключення, операційну систему, наявність роз'ємів і габаритність пристрою. Сучасний медіаплеєр повинен мати більш свіжу версію Bluetooth - від 4.2, не нижче. Для покупки якісного пристрою слід ознайомитися з рекомендаціями та проаналізувати основні критерії вибору девайсу:

Порадада № 1. Вибір процесора

Найважливішим критерієм вибору розумної ТВ приставки є її продуктивність. Потужність процесора впливає на оперативність роботи та швидкість обробки завдань пристрою. Для високої продуктивності ТВ Бокса або Стіка буде достатньо від 4 до 8 ядер.

Для приставок можуть використовуватися Allwinner, HiSilicon або Realtek процесори. Найкращими процесорами вважаються Amlogic, оскільки вони більш продуктивні та швидкі.

Порада №2. Вибір оперативної та вбудованої пам'яті

Будь-які моделі смарт ТВ приставок обов'язково мають два види пам'яті - вбудовану та оперативну. Їхня об'ємність безпосередньо впливає на працездатність пристроїв.

Для комфортного перегляду відеоконтенту та відтворення медіафайлів рекомендується від 2 ГБ оперативної пам'яті для ТВ стиків і від 4 ГБ для ТВ приставок.

Вбудована пам'ять має бути із запасом для додатків та операційної системи. Небажано заповнювати вбудовану пам'ять повністю, оскільки це викликає підвисання системи. Для ТВ приставок та стІків необхідний обсяг вбудованої пам'яті – від 16 ГБ.

Рекомендується вибирати варіанти із вбудованою пам'яттю від 16 ГБ. Версію операційної системи краще розглядати від 9.0 Андроїд.

Наприклад: Smart TV Box AirMax та Android Smart TV Stick від бренду Gelius мають достатній обсяг вбудованої пам'яті: TV Stick – 2/16 ГБ, AirMax – 4/32 ГБ. Також у моделі AirMax встановлений Android версії 9.0, у TV Stick – версія Android 10.0.

Порада № 3. Вибір операційної системи

Сучасні смартфони, планшети, лептопи та комп'ютери функціонують на певних операційних системах для максимальної зручності користувача. Кожен вибирає те, що йому більше подобається: iOS, Android, Windows і таке інше.

Найпоширенішими та найпопулярнішими операційними системами вважаються:

Android система

Має ряд переваг, вона доступна, недорого коштує, має розширений функціонал. Приставки на андроїді мають два види суттєво різних інтерфейсів:

  1. Android – має об'ємний арсенал відеоігор, програм та сервісів (Google Play, Chrome). Основна особливість – вбудований Play Market.
  2. Android TV від Google – розроблена для повноцінної синхронізації з телевізором. Володіє голосовим керуванням, різноманітними інтерактивними іконками та онлайн магазином (для адаптованих програм під параметри екрана телевізора) голосове керування. Оновлення системи відбуваються з певною періодичністю, включаючи додавання нових функцій.

Apple

Найдорожчими варіантами смарт ТВ приставок є пристрої фірми Apple. Такі варіанти функціонують на базі ОС - tvOS і можуть працювати тільки з яблучною технікою.

Windows

Ця операційна система має підвищені вимоги до продуктивності медіаплеєрів, пропонуючи пакет певних програм. Керування можливе за допомогою Bluetooth або USB контролерів. Встановлення всіх програм та програм можливе за допомогою браузера.

Телевізійні смарт приставки з ОС Android – це оптимальне рішення для максимальної зручності користувачів. Система забезпечує регулярну підтримку сервісу Google. Приставки на андроїді прості в управлінні, мають у своєму розпорядженні безліч корисних додатків з швидкою установкою.

Порада №4. Вибір роздільної здатності

Сучасні ТВ медіаплеєри в більшості випадків розраховані на підтримку високого формату роздільної здатності - HD 4K. При покупці ТВ пристрою потрібно враховувати роздільну здатність та кадрову частоту.

Порада №5. Вибір інтерфейсу підключення

При виборі Smart TV приставки важливо враховувати наявність необхідних роз'ємів на девайсі для можливого з'єднання з телевізором. Багато моделей розумних приставок можуть підключатися через мережу Wi-Fi, USB порти або HDMI.

Порада № 6. Вибір за зовнішнім виглядом, конструкцією та комплектацією

Як правило, смарт ТВ приставки мають вигляд компактної коробки / боксу. У цьому полягає одна з переваг медіаплеєрів - компактність, стриманий дизайн і наявність необхідних портів на корпусі.

Вага розумних приставок легка – від 100 до 500 грамів. ТВ стіки мають більш легку вагу.

У комплекті до приставки передбачається кабель для підключення / мережевий адаптер / перехідник, пульт дистанційного керування, інструкція з експлуатації та гарантійний талон.

Смарт ТВ приставки від Gelius

Бренд смарт гаджетів і різноманітних аксесуарів Gelius з 2018 року надає корисну продукцію за приємними цінами, яка добре зарекомендувала себе. Широкий асортимент товарів представлений в офіційному інтернет-магазині бренду з гарантією якості: повербанки, бездротові навушники, смарт годинники, портативні колонки, геймпади, Smart TV приставки, електротранспорт і т.д.

Серед смарт гаджетів представлені функціональні та привабливі пристрої для телевізора:

Android Smart TV Stick

Smart TV Stick від Gelius - портативний і компактний девайс, що заслужив ряд хороших відгуків серед покупців та партнерів бренду. Девайс має стильний дизайн та легку вагу, що дозволяє транспортувати стік у кишені чи сумці.

Смарт ТВ стік має офіційне управління Android версії 10.0, голосове управління, максимальну роздільну здатність 4K HDR. Бездротовий медіаплеєр перетворить простий телевізор на SMART TV, надасть високу якість зображення під час перегляду улюблених серіалів, фільмів, мультфільмів та телепередач.

Особливості бездротового ТВ аксесуара:

  • Офіційна прошивка – Android версії 10.0.
  • Максимальна роздільна здатність - 4K HDR.
  • Голосове керування.
  • Наявність вбудованого Chromecast.
  • Версія Bluetooth – 4.2.
  • Оперативна пам'ять – 2 ГБ.
  • Вбудована пам'ять – 16 ГБ.
  • Процесор Amlogic S9OSY2 Quad Core Arm Cortex-A53.
  • Гарантія – 12 місяців.

У комплектації до Smart TV Stick надаються: кабелі USB та HDTV, пульт голосового та дистанційного керування, інструкція з експлуатації, гарантійний талон.

У колаборації з нашим партнером - медісервісом Megogo запущено акцію, що діє до кінця 2023 року: при покупці Android Smart TV Stick Gelius користувач може отримати безкоштовну передплату на 3 місяці. Для цього необхідно придбати смарт ТВ стік в офіційному інтернет-магазині Gelius або у партнерів бренду Ельдорадо, Фокстрот.

Smart TV Box AirMax

Смарт ТВ бокс від Gelius – це якісний девайс невеликих розмірів з офіційною версією Android 9.0. Приставка працює з сервісом Google, який представляє широкий вибір додатків.

Медіаплеєр підходить для більшості телевізорів та чудово доповнює інтер'єр своїм стильним дизайном. Модель AirMax має USB порти і слот для карти пам'яті MicroSD.

Виробничий процесор та гарна пам'ять пристрою дозволять дивитися новинки кіно у високій якості. Підключення ТВ приставки до телевізорів можливе за допомогою кабелю HDMI / AV. Передбачений модуль Wi-Fi надасть користувачеві зручний вихід в Інтернет.

Ключові особливості ТВ аксесуара:

  • Офіційна прошивка – Android версії 9.0.
  • Максимальна роздільна здатність - 8К HDR.
  • Оперативна пам'ять – 4 ГБ.
  • Вбудована пам'ять – 32 ГБ.
  • Процесор – Amlogic S905X3.
  • Гарантія – 12 місяців.

Комплектація AirMax передбачає: ТВ приставку, кабель HDMI, мережевий кабель, пульт дистанційного керування, посібник з експлуатації та гарантійний талон.

Підсумок

Як бачимо, смарт ТВ приставка практично перетворює простий телевізор у відмінний медіацентр і домашній кінотеатр. Розширений функціонал та можливості пристрою дозволяють отримати дорогий SMART TV за доступним бюджетом для кожного.

Пристрої мають унікальні можливості для відпочинку та розваг, більше того, ТВ приставки дозволяють дистанційно працювати на великому екрані. Переваги медіаплеєрів очевидні, а вибір настільки широкий, що кожен може знайти для себе варіант до душі.