Статті

Як вибрати повербанк?

Меню

У наші дні, коли необхідно заряджати безліч різних пристроїв, такий гаджет, як повербанк, є незамінною річчю. Зовнішній акумулятор стане в нагоді не тільки для тривалих поїздок або відпочинку, але і для будь-якої місцевості, де немає розетки. З появою великої кількості розумних електронних пристроїв, зросла і необхідність в підзарядці кожного. Адже заряджати доводиться вже не тільки мобільний телефон, тепер список стає ширшим: навушники, смарт годинник, колонки, планшети, ноутбуки.

З огляду на недостатній рівень автономної роботи більшості пристроїв, вони можуть розрядитися в самий невідповідний момент. Повербанк - це переносний зарядний гаджет, який створений для зарядки будь-якої сумісної техніки. В основному даний пристрій використовується з кабелем USB, що пропонується в комплектації. Також існує технологія бездротової зарядки для смартфонів, які підтримують таку технологію. Power Bank має легку вагу і компактність, що дуже подобається користувачам.

Історія появи ПЗП

Перші мобільні телефони мали акумулятори ємністю до 1000 мАг, що давало можливість використовувати пристрої тижнями і навіть місяцями. Смартфони тих років можна сміливо називати вічними, так як, граючи в стандартні ігри довгий час, телефони могли розрядитися тільки на один рівень, який відображався на екрані. У той час складно було уявити потребу в повербанку, адже телефони могли бути в активному режимі близько місяця і навіть більше.

У 2004 році для наукової антарктичної експедиції було розроблено портативний зовнішній зарядний пристрій для відеокамери. Через занадто низьку температуру повітря на холодному континенті Антарктиди прості батареї могли розряджатися всього за кілька хвилин. І для таких агресивних умов було розроблено пристрій, здатний заряджати техніку. А сам розмір акумулятора своєю компактністю і легкістю не навантажував альпіністів.

Коли вийшов перший айфон, роботи його батареї вистачало на набагато менший час, вже тоді виробники придумали чохол для смартфона, який був здатний служити зарядкою. Для виробників це послужило ідеєю створити пристрій, який буде заряджати в будь-якому зручному місці розряджений телефон, внаслідок чого повербанк став незамінною річчю в житті сучасних людей.

Як вибрати повербанк

Основні характеристики Power Bank

Виробники хочуть розширити функціональність і можливості повербанка, але базова потреба завжди залишається однією - збільшити ємність батареї, зменшити час зарядки телефону і самого power bank.

Функції, які передбачені в повербанках різних моделей:

  1. Ємність.
    Від даного показника в пристрої залежить кількість зарядок смартфона або ноутбука. Якщо повербанк розрахований на 10000 мАг - сучасний телефон можна зарядити кілька разів. Якщо необхідно розрахувати кількість зарядок, то від 10000 мАг необхідно віднімати 30%, що є реальною ємністю всіх портативних зарядних пристроїв. Так відбувається, тому що решта мАг розсіюється при перетворенні напруги.
  2. Роз'єми, їх кількість, сила струму.
    Роз'ємів може бути декілька, у кожного з них є свої показники сили струму, яка впливає на час зарядки. Стандартні показники - 1-2.3А. Чим більше на виході ампер, тим швидше заряджається девайс. Кількість портів USB надає розуміння того, скільки пристроїв одночасно можна зарядити за допомогою повербанка. Якщо у нього є два порти, то сила струму в них розподілена на 1А і 2.1А.
  3. Швидка зарядка (Quick Charge). Дозволяє заряджати максимально швидко пристрої зі стандартом такої зарядки.
  4. Бездротова зарядка.
  5. Дисплей, індикатор заряду, ліхтарик.

Акумулятори самих повербанків бувають двох видів:

  1. Літій-іонні (Li-ion).
  2. Літій-полімерні (Li-pol).

Літій-іонний тип акумуляторів в даний час більш поширений і використовується практично у всіх смартфонах і планшетах. Такі акумулятори заряджаються досить швидко, вони мають високу щільність енергії і велику ємність.

Як вибрати повербанк

Як вибрати Power Bank під різні гаджети? 5 рекомендацій для покупки

Рекомендація №1. Визначити, як буде використовуватися даний пристрій

Для того, щоб зрозуміти мету покупки повербанка, достатньо визначитися, де найчастіше він буде використовуватися і в яких умовах:

  1. Для повсякденного використання - міський формат. Такий варіант, безумовно, розрахований на зовнішній дизайн, що привертає увагу своєю незвичністю. Може бути достатньо від 3000 до 10000 мАч.
  2. Для поїздок по місту і за його межами. В такому форматі варто звернути увагу на підвищену ємність акумулятора повербанка - 10000 мАг.
  3. Для тривалих подорожей і турпоходів. У даному випадку потрібно розглядати повербанки з міцного матеріалу, з високим рівнем захисту від вологи і пилу, які мають високий заряд - від 10000 до 50000 мАч.

Рекомендація №2. Визначити пристрої, які можна заряджати

Перед покупкою повербанка користувач відразу визначає, які пристрої буде заряджати за необхідністю. Сучасний Power Bank за допомогою різних кабелів і перехідників поєднується з будь-якими цифровими девайсами (смартфони iPhone і Android, фотоапарати, відеокамери, планшети, ноутбуки, навушники, розумні годинники та інші гаджети). Параметри за вимогами заряду у них практично однакові.

Найголовніший чинник - це сила струму 1А або 2А. Якщо пристрій живиться на 1А, то роз'єм 2А впорається зі своїм завданням швидко. Ну а якщо ж навпаки, планшет з силою струму 2А підключити до 1А, то часу на зарядку піде дуже багато.

Power Bank може заряджатися від ноутбука, але не всі моделі призначені для підзарядки таких потужних пристроїв. Український бренд Gelius пропонує відмінне рішення для тих, хто шукає саме такий гаджет - Повербанк для ноутбука Krazi KZ-PB001 Air MaQ 20000mAh Silver. В даному повербанку передбачені: швидка зарядка для будь-яких пристроїв та гарний дизайн.

Як вибрати повербанк

Рекомендація №3. Вибрати необхідну ємність

Як розібратися у тому, скільки повних зарядів пристрою вийде за певними критеріями ємності ПЗП?

Досить розрахувати, помноживши ємність акумуляторів будь-яких пристроїв на коефіцієнт 1.5, і поділити ємність батареї повербанка на отриману цифру.

Приклад. Акумулятор у смартфоні ємністю - 2300 мАг, ПЗП - 10000 мАг. 10000 мАг: (2300 * 1.5) = 2.89.

Результат: Повербанк ємністю 100% розрахований на 2.89 зарядки девайса.

Рекомендація №4. Основні критерії за вибором зовнішнього вигляду Power Bank

  • Повербанк, виконаний з металу, дозволить максимально довго зберегти робочий стан акумулятора.
  • Пристрої можуть бути будь-якого кольору і форми - квадратні, прямокутні, плоскі, витягнуті.
  • Габарити і вага пристрою. Чим вище ємність АКБ, тим важче сам пристрій.
  • LED-підсвітка.

Рекомендація №5. Визначити ціну на повербанк

Ціни на портативні зарядні пристрої коливаються від найдоступніших - 100 гривень, до високих - 5000-7000 гривень. Акумулятори від світових брендів можуть коштувати дорожче в кілька разів, порівняно з бюджетними цінами, які не поступаються при цьому за якістю пропозицій на ринку.

Матеріал, зовнішній вигляд і функціональність, а також пропонований рівень ємності акумулятора повербанка впливають на ціни від виробників. Необов'язково переплачувати за популярність світового бренду, адже можна придбати якісну річ, при цьому заощадивши значну суму.

Вигідну вартість і гарантію якості на повербанк можна отримати на сайті офіційного українського бренду Gelius.

Як вибрати повербанк

Як правильно експлуатувати Power Bank?

Зарядка смартфона від ПЗП:

  1. Після покупки краще відразу зарядити Power Bank до 100%.
  2. Підключіти пристрій, який потрібно зарядити, за допомогою кабелю, вкладеного в комплекті зі смартфоном або іншим девайсом.
  3. Повербанк після підключення повинен відразу ж приступити до зарядки пристрою. Якщо цього не відбулося, тоді слід натиснути кнопку увімкнути/вимкнути один чи декілька разів, або затиснути на дві-п'ять секунд (це залежить від придбаної моделі ПЗП).
  4. Якщо індикатор заряду загорівся - це сигнал того, що пристрій почав заряджатися. Коли заряд буде виконаний повністю, повербанк відключиться автоматично.
  5. Індикатор заряду на Power Bank буде знижуватися в міру поступової розрядки самого пристрою.

Щоб зарядити повербанк, необхідно:

  1. Підключити його до зарядного пристрою, яке використовується для підзарядки мобільного телефону.
  2. Після того, як підключення було виконано, на повербанку почне мерехтіти індикатор заряду, який надасть інформацію про процес і рівень зарядки. Поетапно буде загорятися кожен індикатор. ПЗП буде повністю заряджений, коли кожен індикатор буде підсвічуватися.
  3. Після повного заряду Power Bank відключиться від живлення автоматично, з метою запобігання від перегріву, а також збільшення терміну роботи його АКБ.

Щоб Power Bank функціонував тривалий період часу, виробники рекомендують дотримуватися таких правил з експлуатації:

  1. Не залишати повербанк в занадто холодних місцях, з низькою температурою повітря. Такі умови псують акумулятори та активно зменшують ємність пристроїв.
  2. Під час зарядки портативного пристрою використовувати справні і якісні мережеві кабелі.
  3. Якщо повербанк не використовується тривалий час, потрібно стежити, щоб рівень заряду був на 80%.

Зарядити Power Bank можна за допомогою:

  • Від ноутбука або комп'ютера, що найчастіше і роблять користувачі. Час зарядки займає більше часу, ніж від мережевого зарядного пристрою.
  • Мережевий зарядний пристрій на 2А швидко зарядить повербанк. У комплектації ПЗП адаптер не надається.
  • Зарядка на сонячному акумуляторі. Існують моделі повербанків, які заряджаються від сонячного світла, що є вельми екологічним продуктом.
  • За допомогою мобільного пристрою, в якому є функція акумулятора.
Важливо уникати перегріву батареї під час заряджання гаджета, а також якщо повербанк і зарядний пристрій знаходяться під впливом сонячних променів. При покупці адаптера індивідуально під повербанк, рекомендується вибирати трохи більше 2А. Занадто високий рівень сили струму може нашкодити батареї, що у підсумку виведе її з ладу за короткий проміжок часу.

Як вибрати повербанк

Як вибрати Power Bank для телефону?

  1. Ємність. Перед покупкою варто враховувати ємність для розрахунку необхідної кількості зарядів. Смартфони бувають з різними акумуляторами, тому кількість зарядів від повербанку може значно відрізнятися.
  2. Розміри. Якщо вибирати зовнішній акумулятор з мінімальними габаритами і дивитися тільки на компактність при покупці, то ємність буде дуже маленькою, чого недостатньо для вимогливих телефонів.
  3. Комунікації. Як вибрати девайс для айфона чи Android? Важливо, щоб конектори в мобільному акумуляторі та ПЗП збігалися. Стандартні кабелі можуть не завжди підійти, тому що роз'єм може бути різним: Micro-USB або USB Type-C.
  4. Параметри живлення. Сила струму повинна бути не меншою від заявленої виробником. За низьких показників заряд буде повільнішим. Вищі показники не зможуть нашкодити сучасним телефонам, тому що в них розроблено захист від перевищення високої напруги.

В інтернет-магазині Gelius представлений потужний зовнішній акумулятор Gelius Titanium для лептопів та макбуків. Пристрої з високою ємністю 30000 мАч мають велику вихідну потужність - 100W, що дозволяє заряджати одночасно 4 гаджети або 2 ноути відразу.

Як вибрати Power Bank для ноутбука?

Складно знайти такий потужний повербанк, який зміг би в повній мірі надати можливість заряджати ноутбук. Це пов'язано з тим, що ПЗП спочатку були створені не для лептопів, а для менш габаритних пристроїв.

Основні характеристики Power Bank, які необхідні для заряду ноутбука:

  1. Роз'єми. Останні розробки інженерів призвели до різновидів портів USB. Вони бувають: USB 2.0, Type-A Plug, також USB 2.0, Type-B Jack. Останні стандарти – USB 3.1, універсальний роз'єм Type-C розрахований на потужність струму – 100 Вт. Крім наявності порту, необхідний кабель, який підтримує цей стандарт. Заряджати ноутбук за допомогою ПЗП можна не лише через Type-C роз'єм. Практично у всіх повербанках є свої роз'єми для підключення до ноутбука. І найчастіше виробники комплектують різні перехідники для підключення будь-якого пристрою.
  2. Напруга та сила струму. Вихідна напруга в 5V і вихідний струм 1А – стандартні позначення для сучасних пристроїв, оскільки більшість повербанків розроблені для техніки невисокої потужності (смартфони, навушники, розумні годинники). Для заряджання ноутбука потрібна напруга від 12V. У сучасних ноутбуках вимоги напруги 15-20V, тому, призначені для такої роботи, повербанки оснащуються розподільниками на 16-19V. Сила струму має бути від 3А.
  3. Ємність. Зовнішні АКБ для ноутбуків повинні мати ємність понад 10000 мАг.
  4. Облік параметрів універсальності, портів та характеристик дозволить зрозуміти, чи впорається зовнішній зарядний пристрій із зарядкою ноутбука.

Як вибрати Power Bank для планшета?

  1. Ємність. Планшет більш вимогливий в цьому питанні, ніж мобільний телефон. Тому для його підзарядки краще розглядати ємність більше 10000 мАг.
  2. Сила напруги. Щоб зарядити такий девайс швидко, сила струму повинна бути від 1,5 А.
  3. Роз'єми. У більшості планшетів використовуються ті ж порти, що і в смартфонах - Micro-USB / Type-C. Якщо ж розглядати техніку Apple, тоді стандарт роз'єму відрізняється, так як в даній продукції роз'єм Lightening.

Як вибрати Power Bank для колонки?

Для портативної колонки підходить повербанк з меншою ємністю, якщо порівнювати вимоги ноутбука. Тому для заряду такого пристрою досить ємності до 10000 мАч. Стандарт напруги в більшості переносних девайсів - 5V з виходом до 1,5 А.

Деякі сучасні колонки оснащуються також вбудованим акумулятором, що дозволяє сам пристрій використовувати як ПЗП.

Вибір виробника Power Banks

Зі збільшенням попиту на портативні зарядні пристрої зростає і кількість виробників по всьому світу, які популярні і зарекомендували свою якість. В Україні представлено багато відомих виробників повербанків, серед яких добре зарекомендував себе український бренд Gelius.

Бренд пропонує стильний, привабливий дизайн девайсів з можливістю нанесення на них будь-якого логотипу. Виробник враховує фінансовий бюджет користувачів – за доступні гроші надає відмінну якість, виправдану постійною роботою та вдосконаленням усіх своїх продуктів.

Рейтинг топових Power Banks від українського бренду Gelius

Power Bank Krazi KZ-PB001 Air MaQ 20000mAh Silver

Цей стильний девайс чудово впорається із зарядкою вимогливих пристроїв з розрахунком на швидку зарядку. У даній моделі було враховано захист від короткого замикання, а також від високої напруги та перегріву пристрою.

Як вибрати повербанк

Gelius Pro Velcro GP-PBW1120 10000mAh Black

Привабливий гаджет продуманий до найдрібніших деталей, має бездротову зарядку, приголомшливий зовнішній вигляд і високу швидкість живлення. Пристрій передбачає багаторівневий захист та безпеку експлуатації.

Бездротовий ПЗУ буде особливо корисним у ситуаціях, коли потрібне живлення для декількох девайсів відразу.

Як вибрати повербанк

Gelius Pro Edge GP-PB20-013 20000mAh Sky Blue

Додаткова акумуляторна батарея має супер високу ємність і підходить для всіх користувачів. Повербанк розрахований на одночасне живлення кількох пристроїв у разі необхідності, підходить для подорожей, відряджень та поїздок протягом дня.

Як вибрати повербанк

Gelius Pro CoolMini 2 PD GP-PB10-211 9600mAh Bird of peace Blue

Наступний портативний зарядний пристрій у нашому списку має привабливий дизайн та широкий функціонал можливостей. Гаджет можна придбати у різних кольорах, більше того, в інтернет-магазині Gelius можна замовити цю модель з українською символікою.

Power Bank CoolMini 2 однозначно стане надійним помічником на кожен день у будь-якій точці світу.

Як вибрати повербанк

Gelius Pro RDM GP-PB20263 20000mAh Black

Зовнішній акумулятор Gelius Pro RDM надає користувачеві забезпечення постійного зв'язку в різних поїздках, за відсутності електрики та відпочинку. Модель має високу сумісність із будь-якими смартфонами, планшетами та іншими пристроями.

Висока ємність 20000 мАг дозволяє підтримувати заряд мобільного телефону максимально тривалий час.

Як вибрати повербанк

Gelius Lightstone GP-PB300 30000mAh Green

Одним з найпотужніших пристроїв в арсеналі бренду Gelius є стильний Power Bank – Gelius Lightstone з високою ємністю – 30000 мАг. Портативний гаджет розрахований на підтримку живлення будь-яких пристроїв на тривалий час у будь-якому зручному місці. Одночасна зарядка може здійснювати підключення до трьох девайсів. Наявність швидкого заряджання також передбачено виробником.

На корпусі розташований практичний індикатор, кілька зручних USB портів та ліхтарик, який можна активувати тривалим натисканням бокової кнопки.

Як вибрати повербанк

Чому не слід намагатися збирати Power Bank своїми руками?

Багатьом користувачам цікаво самостійно полагодити або зібрати повербанк своїми руками, не маючи досвіду в такій майстерності та технічної освіти. Це робити не рекомендується, тому що наслідки можуть бути критичними.

Важливі деталі не враховуються, тому що не використовується допустимий ступінь захисту, і така дія може призвести навіть до вибуху пристрою в руках. Якщо девайс з якихось причин перестав функціонувати, слід звернутися до діагностичного сервісного центру, де кваліфікований спеціаліст надасть консультацію та послуги з ремонту пристрою.