Статті

Заміна акумулятора у телефоні

Меню

Акумуляторна батарея - це єдине пряме джерело енергії смартфона і найголовніша його деталь, що стабілізує мобільний пристрій.

Заміна акумуляторної батареї у смартфонах – це досить швидка робота, яка розрахована на відновлення повноцінної функціональності мобільного телефону. Враховуючи той факт, що акумулятори сучасних смартфонів розраховані на обмежений період працездатності через постійну експлуатацію.

Користувачі зауважують, що через певний час після придбання смартфона витрата зарядного рівня швидше знижується. Саме від стану АКБ та її ємності залежить термін тривалості роботи. Щоб вирішити цю проблему, достатньо просто замінити батарею.

Заміна акумулятора у телефоні

Навіщо потрібна заміна акумуляторів?

Процедура заміни старої, зношеної батареї на нову необхідна у таких ситуаціях:

  • Здуття акумулятора.
  • Пошкодження корпусу від впливу роздутого акумулятора.
  • Фізичний знос батареї.
  • Смартфон дуже швидко розряджається.
  • Телефон почав працювати лише від мережі.
  • Смартфон вимикається мимовільно під час використання різних програм, а також під час телефонних дзвінків.
  • Продуктивність під час роботи з мобільним телефоном знизилася.

Такі причини пов'язані з несправністю акумулятора або зниженням його ємності. Точний вердикт може надати лише досвідчений спеціаліст сервісного центру після проведення діагностики.

Як зрозуміти, що у телефону вийшла з ладу батарея?

Є низка причин, вказуючих на те, що настав час міняти акумулятор:

Акумулятор телефону занадто нагрівається при мінімальних та середніх навантаженнях

Якщо мобільний пристрій починає занадто нагріватися під час використання, слід звернути на це увагу: надмірне нагрівання акумулятора негативно позначається на його ресурсі.

Різке вимкнення телефону

При зношеному або несправному акумуляторі смартфон може вимкнутись без причин і попереджень. Якщо після вмикання кнопки живлення він подає занадто слабкі ознаки життя, знову відключившись, це явна ознака непридатності батареї, яку необхідно замінити.

Якщо така проблема виникала, можливо вона пов'язана не з батареєю. Для перевірки всіх компонентів рекомендується звернутися до сервісного центру.

Мобільний пристрій перестав вмикатися

Якщо телефон тривалий час не вмикається, а зарядка від мережі не "воскресає" девайс, то швидше за все причиною цього стала проблема самого акумулятора. Для вирішення такої проблеми достатньо поміняти батарею на нову та продовжувати використання смартфона.

Здуття акумулятора

У сучасних смартфонах акумуляторна батарея не є знімною, тому складніше зрозуміти, що вона здулася.

Зрозуміти цю причину можна за деякими критеріями:

  • якщо задня кришка смартфона стала вигнутою;
  • виникнення між кришкою телефону та його рамою щілин;
  • поява різних плям усередині екрану (вигоряння дисплея);
  • коротке замикання мобільної плати, яке зможе визначити майстер сервісного центру.

Некоректна продуктивність батареї

Така причина зустрічається частіше за попередні: АКБ занадто швидко заряджається і також швидко розряджається, що є ненормальною ознакою. Такі сигнали свідчать, що батарея скоро припинить свою роботу повністю.

Заміна акумулятора у телефоні

Коли час міняти акумулятор у телефоні?

Існують дві найпоширеніші причини, які потребують заміни акумуляторної батареї.

Знос акумуляторної батареї

Будь-який АКБ у процесі тривалої експлуатації приходить до зношування, оскільки це витратний матеріал. Зношення батареї може настати в несподіваний момент різного періоду часу.

Термін служби акумулятора визначається його життєвим циклом. Під цим визначенням слід розуміти можливість заряду до 100% та розрядки до 0% згідно з технічними вимогами від виробника.

Одним циклом вважається повний заряд батареї на рівні 0-100%, це означає, що при зарядці мобільного пристрою, наприклад, від 20 до 90-95% - використовуваний рівень розраховується на кількість менше одного циклу заряду.

Кількість таких життєвих циклів залежить від інтенсивності експлуатації пристрою або характеристик і якості самої батареї. У середньому ця цифра може становити 400–1000 циклів. Якщо через певний час стало помітно, що мобільний гаджет став гірше працювати, слід замислитись над заміною батареї.

Хімічне старіння акумуляторних батарей

До такої проблеми схильні батареї літій-іонного типу, хімічне старіння впливає на зниження ємності, потужності, продуктивності, яка надає повноцінну роботу мобільного пристрою.

Як вибрати акумулятор для заміни?

Вибираючи акумулятор для смартфона, слід звертати увагу на кілька основних факторів, які впливають на якість його роботи та продуктивності.

  1. Нова акумуляторна батарея повинна відповідати характеристикам конкретної моделі смартфона. Акумулятори бувають двох типів: літій-іонні та літій-полімерні. Такі АКБ створені із сучасних матеріалів, що надає можливість підзарядки у будь-який час.
  2. Ємність аккумулятору. Цей критерій є дуже важливим при виборі батареї. Чим вищий показник ємності, тим довше вистачатиме роботи смартфона в дії. Місткість повинна відповідати оригінальній батареї.
  3. Вибір виробника. З огляду на ринкову вартість оригінальних акумуляторів залишається розглядати або китайські безіменні варіанти, або ліцензійні батареї, які мають гарантію якості, підтверджену сертифікатами.
  4. Ліцензійні акумулятори літій-іонного або літій-полімерного типу – найстійкіші моделі. При максимальній експлуатації їх роботи буде достатньо на час – від 10 до 15 годин, що також залежить від якості АКБ та виробника.
  5. Зарядний пристрій. Цей критерій також є дуже важливим для продуктивної роботи пристрою протягом тривалого часу. Джерело живлення, що підходить для заряджання мобільного пристрою, має рівномірно розподіляти енергію. Новий акумулятор слід заряджати вперше на повні 100%. Після цього потрібно кілька разів зарядити його в розрядженому стані від мінімуму. Мережевий зарядний пристрій повинен відповідати заявленим вимогам.
Найголовніше, на що необхідно звертати увагу при виборі акумуляторної батареї – це її сумісність зі смартфоном та відповідність до параметрів оригінальної батареї.

Скільки може прослужити новий акумулятор?

Максимальний період працездатності сучасних АКБ для смартфона – до 7 років. За такий термін служби акумулятор може втратити до 50% своєї ємності. Середнім терміном служби є час – 3-5 років роботи.

Для виготовлення акумуляторних батарей виробники використовують матеріали спеціального призначення, найпоширенішими з яких стали батареї літій-іонного типу.

Даний матеріал є герметичним та найбезпечнішим. Середня кількість зарядів таких АКБ становить до 1000 циклів.

Оригінальні та ліцензовані копії – можуть прослужити достатній термін, що відповідає нормам та сучасним стандартам.

А ось акумулятори "No-name" - такої гарантії не нададуть. Такі батареї мають низьку вартість та дуже погану якість. На них, як правило, постачальник не надає гарантії безпеки та обслуговування. Працюють безіменні китайські АКБ неправильно, можуть неправильно заряджатися та вказувати некоректну інформацію про заряд.

Заміна акумулятора у телефоні

Чи можна замінити батарею в домашніх умовах?

Виробники сучасних смартфонів більше не використовують тип знімних акумуляторів з метою створення більш тонкого корпусу. Тому самостійна заміна АКБ створює проблеми у домашніх умовах. За необхідності заміни акумуляторної батареї рекомендується звернутися до сервісного центру, де фахівці виконають цю роботу якісно та швидко.

Заміна чи ремонт батареї у телефоні?

Акумуляторні батареї для смартфона можуть бути несправні, а ремонт просто неможливий (неможливість заміни контролера, або ж сам контролер може припускатися помилок і перевантажувати АКБ, що призводить до здуття батареї).

У таких ситуаціях найбільш підходящим та можливим рішенням буде заміна батареї.

Вартість батареї також може виявитися дешевшою порівняно з ціною та витраченим часом на ремонт.

Як продовжити термін служби акумулятора на телефоні?

Зупинити процес зношування акумуляторних батарей, на жаль, неможливо, а уповільнити цілком реально.

Для цього необхідно дотримуватись таких правил:

  1. Слід пам'ятати про дотримання неповних циклів перезаряджання.
  2. Не заряджати мобільний пристрій усю ніч.
  3. Не перегрівати батарею.
  4. Не використовувати смартфон у морозних умовах та за дуже низьких температур повітря.
  5. Заряджати смартфон якісним зарядним пристроєм.
  6. Дотримуватись правил і норм зберігання акумуляторних батарей.
  7. Вимикати енергоємні програми та функції, якщо вони не використовуються.

Для тривалої роботи батареї необхідно дотримуватися всіх перерахованих вище правил, а також розглядати для себе якісні кабелі, зарядні пристрої та повербанки.