Статті

Smart Watch: функція вимірювання кисню у крові

Меню

Розумні наручні аксесуари стали справжніми помічниками в житті багатьох користувачів. Функціонал сучасних моделей смарт годинників дозволяє відстежувати показники здоров'я та синхронізувати отримані дані.

Однією з приголомшливих функцій розумного годинника є - вимірювання рівня кисню в крові. Ця можливість була розроблена в годинниках досить давно, проте з появою нових моделей ця функція змогла вдосконалюватися і надавати більш чіткі показники.

Вимірювання кисню: що це і для чого воно потрібно?

SpO2 (насичення киснем крові) - медичний термін, що означає відсотки вмісту в крові гемоглобіну людини, який насичений киснем. Простіше кажучи, це позначення кількості кисню у клітинах крові.

Даний показник є дуже важливим для людини, тому що він прямо вказує на загальний стан його дихальної системи. Тому для абсолютно точних вимірювань необхідно купувати медичну техніку.

Клітини людського організму вимагають постійної енергії для будь-яких дій та хімічних процесів в організмі, що є життєвою основою.

Ми можемо отримати більше уявлення, порівнявши людський організм з автомобільним двигуном. Для людини життєво необхідним паливом є: поживні речовини, вода та повітря. Ці фактори забезпечують людям життя.

Як клітини насичуються киснем?

У крові включені клітини, які відповідають за роботу організму. З них: 40 відсотків – самі клітини, а 60 відсотків – це плазма. Ті, хто стежить за рівнем свого здоров'я, добре знають, що більшою частиною цих клітин є - еритроцити (червоні кров'яні тільця). Ці клітини становлять 99 відсотків усіх кров'яних клітин.

Еритроцити містять – від 250 мільйонів молекул гемоглобіну, здатних встановлювати взаємозв'язок з отриманням кисню, який, у свою чергу, розподіляє його у всі тканини людського організму.

Якщо звернутися до аналогії для простого розуміння, то гемоглобін – це таксі, здатне доставити кисень у кожну ділянку організму, без винятку. Коли кров протікає в легені людини, гемоглобін захоплює кисневі молекули та розподіляє їх до всіх тканин. Після цього процесу йдуть наступні - молекули видаляють вуглекислий газ. Це відображається на природних функціях – вдих для свіжого повітря та видих для очищення від вуглекислого газу.

Smart Watch: функція вимірювання кисню у крові

Якою має бути норма насичення крові киснем?

Здорова людина має показання норми SpO2 в еквіваленті 96-99%, поєднаних кисню та гемоглобіну (оксигемоглобін).

Цікавий факт. Колір крові людини залежить від кількості у ній кисню. Більш насичений колір крові залежить від більшого вмісту кисню у гемоглобіні.

При фізичних навантаженнях рівень кисню може знижуватися чи коливатися.

Коли кров насичується оксигеном менше 99%, це може призвести до розвитку гіпоксемії, що свідчить про нестачу кисню. Згодом недолік оксигену призводить до зниженого рівня кисню (гіпоксія).

Як смарт годинник може вимірювати кисень у крові?

Показники Smart Watch можуть використовуватись для отримання інформації про здоров'я. Вимірювання SpO2 на смарт пристрої повторює функціональність пульсометра.

Безпечне світло, що випромінюється індикатором, дозволяє проходити крізь тканини, відображати інформацію та потрапляти у фотодетектор. Рівень кисневої насиченості у відсотковому співвідношенні визначається цим світлом.

Примітка: незважаючи на чіткість показників, смарт пристрої такого формату не можуть надати максимально точні вимірювання. Будь-який наручний смарт годинник має певні похибки, на які не слід покладатися повністю. З метою отримання точних результатів, необхідно звертатися до медичної техніки.

Навіщо потрібні вимірювання SpO2 у Smart Watch?

Наручні девайси будуть дуже корисні для екстрених ситуацій у житті користувача. Не надточні пристрої здатні попередити про критичні показники. При серйозних проблемах зі здоров'ям слід постійно стежити за рівнем кисню в крові.

Кому потрібний датчик вимірювання кисню?

Смарт-пристрої з такою функцією будуть максимально корисними:

  • Спортсменам.
  • Альпіністам.
  • Людям із серйозними захворюваннями.
  • Літнім людям.
  • За рекомендацією лікаря.

Який смарт годинник може вимірювати кисень у крові?

Smart watch з наявністю пульсометра мають вбудований інфрачервоний світлодіод, який дозволяє робити такі виміри. Більшість нових моделей мають цю функцію.

ТОП найкращих моделей смарт годинників Gelius з функцією вимірювання рівня кисню в крові

Модель годинника SpO2
Gelius AMAZWATCH GT GP-L8P
Gelius G-WATCH GP-SW008 Desert
Gelius Tactical Navy GP-SW007 Military

Де придбати Smart Watch для показників здоров'я в Україні?

Придбати наручні аксесуари, розумні ваги, смарт скакалку та інші гаджети можна в інтернет-магазині Gelius. Усі представлені пристрої мають гарантію від виробника – від 6 до 12 місяців. Замовити товари з будь-якої категорії можна онлайн або за допомогою менеджерів контактного центру.

Відправка діє по всім регіонам України (Харків, Львів, Київ, Дніпро, Одеса, Запоріжжя та інші) на будь-яке відділення Нової пошти протягом 1-3 днів.