Статті

Навіщо потрібне чищення навушників і як це робити правильно

Меню

Будь-які предмети, які ми регулярно використовуємо, потребують періодичного очищення та дезінфекції. Також це стосується і смарт пристроїв: мобільні телефони, смарт годинники, навушники будь-якого формату, включаючи зарядний кейс і так далі.

Смартфони особливо піддаються забрудненням, в яких відбувається справжнісіньке життя різних мікроорганізмів, шкідливих для людського здоров'я. Регулярне чищення дозволить дезінфікувати пристрій. Метод чищення необхідний і для аксесуарів, які ми використовуємо для прослуховування музики.

Чищення навушників: навіщо воно потрібне?

Навушники необхідно очищати від забруднень, тому що без цього вони можуть перестати працювати коректно або виходити з ладу. Також пил, що накопичився, і забруднення можуть викликати алергічні реакції вушного каналу і ставати серйозними причинами захворювань.

Одним з найпоширеніших захворювань за останні роки став - вушний грибок "отомікоз". Медичні співробітники не виключають, що причиною цього можуть бути бактерії цього роду, оскільки вони можуть розмножуватися в навушниках. Особливо така проблема може стосуватися вкладишів та внутрішньоканальних моделей аксесуарів, які розміщуються прямо у вухах.

Крім того, сама гарнітура може перестати працювати через закупорку звуководу вушною сіркою, потрапляючи на мембрани випромінювача. Саме тому рекомендується очищати девайс від одного або двох разів на місяць.

Навіщо потрібне чищення навушників і як це робити правильно

Як правильно очищати навушники?

На техніку очищення навушників впливає:

  • Певний типорозмір (форм-фактор).
  • Матеріал конструкції та корпуса.
  • Насадка аксесуара.

Хімічні засоби різного складу можуть пошкодити пристрій, тому виробники не рекомендують використовувати ацетон та миючі засоби.

Також не слід промивати гаджет водою, тому що вона може потрапити всередину корпуса та викликати окислення мідної котушки та контактів. Ці проблеми призводять до серйозного ремонту або повного припинення функціонування навушників.

Очищення навушників "вкладишів"

Конструкція таких навушників має динаміки, що розташовані близько до захисної сітки. Тому очищення аксесуара має бути дуже делікатним.

  • Для початку необхідно очистити захисну сітку від пилу, сірки і бруду. Для цього завдання знадобиться зубна щітка (м'якої жорсткості).
  • Далі сітки залишити у спиртовому розчині на кілька хвилин.
  • Потім необхідно використовувати ватний диск, оброблений спиртом або антисептиком, для очищення корпусу від жирних забруднень.

Навіщо потрібне чищення навушників і як це робити правильно

Чищення внутрішньоканальних навушників

Ці аксесуари мають довгий звуковід, що веде до вушного каналу від випромінювача, безпосередньо. Часте використання "затичок" впливає на забруднення, після яких обидва навушники забиваються пилом та вушною сіркою. У таких випадках необхідне очищення аксесуарів у міру забруднення, для цього потрібно:

  • Зняти силіконові накладки, промити їх та просушити.
  • Потім із захисної сітки потрібно прибрати пил та сірку. Для цього завдання чудово підійде зубочистка.
  • У невеликій ємності розвести перекис водню до тієї позначки, яка дозволить занурити зовнішню частину краю звуководу кожного навушника.
  • Зафіксувати за допомогою скотчу аксесуар і занурити його носиками в перекис водню на час - від 15 до 20 хвилин.
  • Після цього необхідно витягнути аксесуар та висушити його протягом 3 годин.
  • Насамкінець, не завадить протерти корпус гарнітури спиртом.

Очищення повнорозмірних та накладних навушників

Ці девайси зручніші в чищенні, тому що мають інший принцип використання - не проникають у вуха, відповідно, менше забруднюються. Незважаючи на це, аксесуар все одно схильний до попадання пилу і накопичення шкірного жиру на амбушюрах.

  • Для очищення навушників (з екошкіри) слід використовувати спиртовий розчин та серветку.
  • Для матеріалу з натуральної шкіри потрібне щоденне делікатне очищення за допомогою сухої тканини, яка видаляє всі розводи та бруд з поверхні амбушюр.
  • Для велюрового матеріалу амбушюр потрібне промивання водою для очищення, після чого слід висушити їх та розмістити назад.
Примітка. Для користувачів навушників з пінними накладками важливо пам'ятати про періодичну їх заміну раз на кілька місяців. Пінна структура щільно вбирає грязьові скупчення та бактерії, а мокре очищення таких моделей пошкоджує їх та виводить із ладу.

Навіщо потрібне чищення навушників і як це робити правильно

Ультрафіолетове чищення навушників

Будь-які навушники потребують необхідної дезінфекції від шкідливих бактерій та мікроорганізмів. Для цього підходить очищення ультрафіолетом. На сайті бренду Gelius можна придбати смарт гаджет - Gelius Pro UV Disinfection Box, який здатний очищати та дезінфікувати не тільки бездротові навушники, але й смартфони, повербанки, наручні розумні годинники, ключі та інші компактні речі.