Статті

Як смарт годинник відстежує сон?

Меню

Для підтримки повноцінного здоров'я та імунної системи людині необхідно дотримуватися нескладних правил: правильно харчуватися, дотримуватися режиму спортивних навантажень, регулярно пити воду і не перевантажувати себе стресами. Для підтримки таких показників придумано безліч корисних смарт гаджетів: смарт годинники, розумні скакалки, смарт ваги, зволожувачі повітря, масажна подушка та інші девайси.

Однією з ключових людських потреб є фізіологічна потреба організму у повноцінному та здоровому сні. Сон – це дуже важлива частина нашого життя, яка дозволяє відновлювати сили та енергію, витрачені вдень, включаючи фізичну активність, роботу мозку, пам'яті та організму загалом.

Якщо людина не спатиме більше 48-72 годин, то в організмі відбудуться збої, які переходять у проблеми з нервовою системою, що може призвести до наслідків у вигляді хронічної втоми.

Які фази сну існують?

З появою смарт годинників все більше користувачів почали дізнаватися про фази сну, що відображаються на екрані смартфона. Людський сон поділяється на два етапи, які називають фазами сну. Такі фази відбуваються протягом повноцінного сну людини та повторюються від 5 до 7 разів за ніч.

Якщо обірвати такі фази раннім підйомом і не пройти їх протягом ночі, людина відчуває весь день втому, погане самопочуття або апатію. Такі часті перебої сну можуть призвести до послаблення імунної системи та проблем зі здоров'ям загалом.

Фази сну:

  • Організм розслаблюється та засинає.
    Під час такої стадії починають уповільнюватися біологічні процеси організму та знижується рівень чутливості. Норма такого етапу засипання – до 10 хвилин.
  • Повільна фаза сну.
    Це тривала частина етапу сну, яка повинна займати до 75% від усього часу відпочинку (від 80 до 90 хвилин). Повільна фаза відповідає за пряме відновлення організму. У цій фазі людина розслаблена настільки глибоко, що дуже рідко може запам'ятовувати свої сни.
  • Швидка фаза сну.
    Це коротка частина сну, що займає відповідно 25% від загальної кількості сну. У цій фазі ми можемо спостерігати сни, що запам'ятовуються. У фазі короткого сну обробляється вся інформація, отримана протягом дня.

Як смарт годинник відстежує сон

Для чого потрібно визначати якість сну?

Для відстеження сну розроблено сучасні смарт годинники і фітнес-браслети, які дозволяють робити це кожній людині. Багато моделей девайсів відстежують і відображають циклічність сну, його фази та якість у вигляді графіків та опису.

Завдяки таким пристроям можна стежити за всіма показниками сну. Розумний годинник може допомогти покращити якість сну, а також самопочуття в цілому.

Визначення якості сну також дозволяє нормалізувати час відходу до сну та ранкове пробудження. Смарт годинник дозволяє відстежити всю детальну інформацію, а також розбудити користувача, коли це необхідно.

Як і за рахунок чого смарт годинник відстежує сон?

Смарт годинник має вбудовані датчики руху, які називаються «акселерометрами». Основний принцип їхньої роботи полягає у простеженні всіх рухів сплячої людини. Саме під час повільного сну людина більше і найчастіше рухається. А от у період швидкої фази навпаки – людина може спати майже нерухомо.

Smart Watches, крім вбудованого акселерометра, мають також датчики пульсометра, звуку та його аналізу, що фіксується під час сну. Під час швидкого сну людина здатна видавати більше звуків, які можуть зафіксувати розумні гаджети.

Смарт годинник також зчитує пульс під час нічного відпочинку, проводить аналіз частоти серцебиття.

Всю інформацію в широкому вигляді можна побачити і простежити в спеціальному мобільному додатку до смарт годинника.

На скільки точно смарт годинник відображає дані сну?

У спеціальному мобільному додатку можна переглянути та ознайомитися з деякими рекомендаціями щодо покращення сну, а також порівняти показники з минулим та поточним місяцем. У додатку також відображається інформація про середній час відпочинку за певні періоди: місяць або рік.

Смарт годинник не гарантує точність інформації на 100%. Тим не менш, отриманим даним вірити можна і потрібно, тому що ймовірність вимірів дуже наближена до точних. За допомогою показників, що відстежує розумний годинник, можна поліпшити якість відпочинку і зробити його продуктивнішим.

До речі, у 2018 році вчені з Пекіна провели тестування шести смарт браслетів від різних відомих виробників та повідомили, що отримані показники є точними, не маючи при цьому значних похибок.

Як увімкнути моніторинг сну в смарт годиннику?

Smart Watches здатні відстежувати якість та кількість сну, а також надавати необхідні рекомендації.

Для активації цієї функції необхідно:

  • Підключити смарт годинник або фітнес-браслет до смартфона через блютуз з'єднання.
  • Запустити відповідний мобільний додаток.
  • Після поєднання розумного годинника зі смартфоном відкрити вкладку «Профіль».
  • Вибрати категорію «Розумний аналіз».
  • Активувати рядок "Аналіз якості сну".

Після зроблених кроків можна лягати спати, а годинник, у свою чергу, почне фіксувати інформацію про стан організму.

Після пробудження в мобільному додатку з'явиться інформація в тій же категорії "Аналіз якості сну" з більш детальною інформацією.

Як смарт годинник відстежує сон

Що таке розумний будильник у смарт годиннику?

Смарт будильник у розумному годиннику - це корисна функція, яка фіксує фази сну і розроблена спрацьовувати тільки тоді, коли організм вже готовий прокинутися.

Будильник у Smart Watches передбачений практично у всіх сучасних моделях девайсів.

Які ще корисні функції для відстеження здоров'я передбачені в розумних годинниках?

Можливості та функціональність більшості моделей смарт годинників схожі між собою. Це напряму виходить з основних потреб та побажань користувачів.

У Smart Watch, крім моніторингу сну та розумного будильника, є ще безліч різних корисних функцій: основних та додаткових.

Основні можливості смарт годинника для відстеження здоров'я:

  • Моніторинг фізичної активності протягом дня.
  • Спортивні режими для різноманітних тренувань.
  • Шагомір.
  • Пульсометр.
  • Підрахунок спалених калорій.
  • Вимірювання артеріального тиску.
  • Вимірювання рівня кисню у крові.

До інших важливих функцій розумного гаджета належать:

  • Синхронізація годинника зі смартфоном.
  • Оповіщення про дзвінки та повідомлення, включаючи месенджери та соціальні мережі.
  • Геолокація, що дозволяє відстежувати пройдений маршрут на карті через програму в смартфоні.
  • Різні рівні захисту від пилу та вологи.
  • Управління музичним програвачем.
  • Розумний будильник, калькулятор, секундомір, таймер, нагадування про рух.

Перелічені функції передбачені як у дорослих, так і в дитячих моделях смарт годинників.

Як смарт годинник відстежує сон

Висновок

Сучасні смарт годинники – це розумні гаджети, які стали незамінними помічниками у повсякденному житті користувачів різної вікової категорії. Пристрій є корисним для підтримки активності та оцінки якості сну.

Оцінка якості сну, зроблена смарт годинником, дозволяє налаштувати правильний режим нічного відпочинку, включаючи процес відходу до сну та ранкове пробудження. Девайс розрахований на те, щоб перетворити та впровадити гарну звичку, що впливає на загальні показники здоров'я, підвищення енергійності та стресостійкості.